Liepos 23d. Antradienis

Ar žuvys jaučia skausmą?

Peržiūrų skaičius: 7824
Ar žuvys jaučia skausmą?

Mokslininkai mano, kad žuvys – nepakankamai ištirtos, todėl mūsų žinių bagažas apie šiuos gyvūnus gana ribotas. Šią spragą, Pensilvanijos universiteto biologijos ir žuvininkystės profesorės Victoria‘os Braitwhite nuomone, būtina kuo skubiau užpildyti, o vienas svarbiausių klausimų – nustatyti, ar žuvys jaučia skausmą?

Beveik šimtmetį meškeriotojai diskutuoja, ką žuvys patiria, kai į lūpą įsminga kabliukas? Šis klausimas svarbus etikos aspektu, nes iki šiol mokslininkai manė, kad žuvys – nejautrūs gyvūnai. Na, o žvejai šiuo teiginiu lyg ir pateisindavo aštrių žvejybos kabliukų naudojimą. Tačiau dabar ne tik etikos sumetimais tapo būtina žinoti, ką patiria žuvys, kai susiduria su žvejybos įrankiais? Pasaulinės maisto organizacijos specialistai prognozuoja, kad jau 2030 metais pusė visos žmonijos per metus suvalgomos žuvies ant mūsų stalo atkeliaus iš žuvininkystės fermų. Vadinasi, jomis reikės rūpintis kaip žemės ūkyje auginamais galvijais ir paukščiais. Todėl V.Braitwhite teigimu, tyrimų ji ėmėsi anaiptol ne siekdama išspręsti seną žvejybos etikos problemą, o rengdama dirbtinio žuvų auginimo ir veisimo fermose metodiką.

Ilgus metus atlikami ir dešimtis kartų patikrinti tyrimai parodė, kad žuvų organizme yra tokios pat specialios paskirties nervų skaidulos, kokias turi žinduoliai ir paukščiai. Ši išvada pateikta profesorės monografijoje „Ar žuvys jaučia skausmą?“, kurioje pabrėžiama, jog žuvų sandara daug sudėtingesnė nei iki šiol manyta. Bandymai parodė, kad visos žuvys reaguoja atitinkamai, jei joms sukeliamas skausmas. Antra, jos iškart nusiramina, jei skausmo dirgiklis pašalinamas. Todėl mokslininkė teigia, kad tyrimai parodė, jog žuvys jaučia skausmą.

Kur mėgsta laikytis žuvys

Kur mėgsta laikytis žuvys

Upės turi savybę keisti vagą ir todėl srovėje atsiduria atgyvenusių savo amžių medžių kelmai, pakankamai dažnai tokiose vietose skersai vagą griūva nuo paplautų krantų dideli medžiai. Ties išvartomis susidaro ypatingos zonos beveik be tėkmės, o už...


Renkamės ritę: kai pirštai limpa prie rankenėlės

Renkamės ritę: kai pirštai limpa prie rankenėlės

Kaip meškeriotojas renkasi žvejybos ritę? Iš pradžių tikrina, kaip sukasi mechanizmas, ar nesigirdi pernelyg triukšmingas guolių ūžesys, pasižiūri, kiek metrų valo telpa ritės būgnelyje, o į rankenėlę paprastai kreipia mažiausiai dėmesio, nors ši...


Lydekos sugeba įsiminti masalus

Lydekos sugeba įsiminti masalus

Ne pirmą dešimtmetį vyksta tai atlėgstantis, tai vėl po naujų mokslo atradimų įsiliepsnojantis disputas, ar žuvys sugeba įsiminti masalus. Olandų mokslininkas, Nobelio premijos lauretas Nikas Tinbergenas praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje...


Keletas patarimų apie lydekų gaudymą sekliuose vandenyse

Keletas patarimų apie lydekų gaudymą sekliuose vandenyse

Sekliuose vandenyse visi mes instinktyviai ieškome gilesnių vietų. Tai, aišku yra sveikintinas dalykas, jei gelmės ieškome tokiame vandens telkinyje, kuriame daug įvairių gylių - kalneliai, daubos, skardžiai. Bet ką jūs darote, kai gylis ten, kur...


Sukrė, lydekų gaudymo menas

Sukrė, lydekų gaudymo menas

Visuotinai pripažįstama, kad spiningu įdomiausia žvejoti upėse, tačiau tokiai žūklei reikia specialaus masalo, kurį galima stiprioje srovėje nugramzdinti į reikiamą gelmę. Štai guminukai komponuojami su sunkiais galvakabliais (30–50 g), o...


Lydekos kimba ne tik priekrantėje

Lydekos kimba ne tik priekrantėje

Kokiose žūklaviečių zonose dabar sugaunama daugiausia lydekų? Informacija, gauta iš žvejų – nors ir prieštaringa, tačiau ji atspindi daugelį kasmet pasikartojančių dėsningumų, kurie priklauso nuo vandens telkinių tipo, jų dugno reljefo ir...


Žvėriena lietuviams – per brangus malonumas

Žvėriena lietuviams – per brangus malonumas

Privatūs Lietuvos kanopinių žvėrių augintojai savo aptvaruose laiko tauriuosius, Dovydo, dėmėtuosius elnius, danielius, stirnas, muflonus, šernus, karčiuotuosius avinus, alpinius ir sibirinius ožius, stumbrus Nors lietuviams vis labiau rūpi sveika...


Žuvienės virimo niuansai

Žuvienės virimo niuansai

Astrachanėje (Rusijos Federacija) praėjusią savaitę vyko žvejų kulinarijos festivalis „Kuchnia rybolova: Astrachanskaja ušica“, kuriame dalyvavo per 20 kulinarų komandų, pateikusių vertinimo komisijai pagal dešimtis receptų išvirtas...

www.gradiali.com

www.gradiali.com

Viskas Jūsų sveikatai ir kokybiškam poilsui Palangoje ir Anykščiuose.
NAUJIENLAIŠKIO PRENUMERATA

Užsisakykite KELIONIUKLUBAS.LT savaitraštį!