Sausio 18d. Penktadienis

Kaip pakirsti žuvį ant kabliuko

Peržiūrų skaičius: 8448
Kaip pakirsti žuvį ant kabliuko

Meškeriotojams dažnai tenka galvoti, kaip verti ant kabliuko masalą. Tokios mintys nori nenori ateina į galvą, kai po kelių ar net keliolikos kibimų nepavyksta pakirsti kimbančių žuvų. Tradicinė ir visuotinai prigijusi nuomonė teigia, kad kabliuko geluonis turi būti paslėptas. O gal geluonis turi kyšoti?

Pasirodo, kad tradicinė versija – tik viena iš daugelio. Įdomiausia, kad ypač patyrę meškeriotojai ir sportinės žūklės asai jos beveik nenaudoja. „Salmo“ firmos ekspertas, Latvijos ir Pasaulio poledinės žūklės čempionas Normundas Grabovskis teigia, kad tai priklauso nuo žūklės sąlygų ir žvejojamų žuvų rūšies.

Jei žvejojate srovėje, patartina, kad geluonis kyšotų iš masalo. Tai būtina sąlyga viliojant žiobrius perluotės mėsa, tačiau ir kuojoms skirti kukurūzai veriami taip, kad geluonis kyšo lauke. Srovėje kimbančios žuvys masalą čiumpa vienu grybšniu ir ryja jį staigiai, nes nėra laiko ilgiems apmąstymams ir ragavimams. Jei tik kuoja ar žiobris uždelsia, masalas nuplaukia tolyn. Tiek jį ir tematysi.

Jei žvejojate ežere ar tvenkinyje, kabliuko geluonį geriau šiek tiek pridengti, tačiau ne aklinai.  Paprastai karšių  sumuštinis daromas iš dviejų kukurūzo grūdų, užvertų ant kabliuko išlinkio ir kotelio, o trečias pasmeigiamas ant geluonies. Tešlos rutuliukas viliojant kuojas pasmeigiamas taip, kad geluonis pasislėptų, o rutuliukas atsidurtų vidinėje kabliuko išlinkio pusėje. Kartais kuojos viliojamos vienu kukurūzo grūdu, užvertu ant kabliuko išlinkio, o ant kabliuko geluonies pasmeigiama pašėlusiai besiranganti uodo trūklio lerva. Žodžiu, versijų – labai daug, tačiau svarbiausia atsirinkti tą, kuri reikalinga konkrečiomis sąlygomis.

Autorius: Rokas Bingelis

Ar žuvys jaučia skausmą?

Ar žuvys jaučia skausmą?

Mokslininkai mano, kad žuvys – nepakankamai ištirtos, todėl mūsų žinių bagažas apie šiuos gyvūnus gana ribotas. Šią spragą, Pensilvanijos universiteto biologijos ir žuvininkystės profesorės Victoria‘os Braitwhite nuomone, būtina kuo...


Lydekos sugeba įsiminti masalus

Lydekos sugeba įsiminti masalus

Ne pirmą dešimtmetį vyksta tai atlėgstantis, tai vėl po naujų mokslo atradimų įsiliepsnojantis disputas, ar žuvys sugeba įsiminti masalus. Olandų mokslininkas, Nobelio premijos lauretas Nikas Tinbergenas praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje...


Žuvienės virimo niuansai

Žuvienės virimo niuansai

Astrachanėje (Rusijos Federacija) praėjusią savaitę vyko žvejų kulinarijos festivalis „Kuchnia rybolova: Astrachanskaja ušica“, kuriame dalyvavo per 20 kulinarų komandų, pateikusių vertinimo komisijai pagal dešimtis receptų išvirtas...


Lydekų apetitas priklauso nuo metų laiko

Lydekų apetitas priklauso nuo metų laiko

Dešimt metų – tokį laiko tarpą ichtiologai tyrė lydekų, sugautų vidutinės klimato juostos, kurioje yra ir mūsų kraštas, valgiaraštį. Tyrimo tikslas – nustatyti, ką skirtingu metų laiku dažniausia ryja margašonės plėšrūnės? Tyrėjus taip...


Žvėriena lietuviams – per brangus malonumas

Žvėriena lietuviams – per brangus malonumas

Privatūs Lietuvos kanopinių žvėrių augintojai savo aptvaruose laiko tauriuosius, Dovydo, dėmėtuosius elnius, danielius, stirnas, muflonus, šernus, karčiuotuosius avinus, alpinius ir sibirinius ožius, stumbrus Nors lietuviams vis labiau rūpi sveika...


Pavasarį lydekos žavisi klasikinėmis blizgėmis

Pavasarį lydekos žavisi klasikinėmis blizgėmis

Pavasaris – klasikinių blizgių reabilitacijos metas, nes šiuo metu daugelyje ežerų lydekos beatodairiškai atakuoja klasikines blizges, o vasarą šiais masalais plėšriosios žuvys domisi vangiai. Vėliau tik rudenį lydekos vėl vaikysis vartikles...


Blizgė su raudona uodegėle

Blizgė su raudona uodegėle

Blizgės buvo pirmieji spiningo masalai ir pirmieji masalai , kuriuos spiningininkai jau prieš šimtą metų pradėjo dekoruoti raudona spalva. Ši tradicija periodiškai prisimenama ir dažnai imama akcentuoti kaip vienas svarbiausių masalų elementų. Ar...


Sukrė, lydekų gaudymo menas

Sukrė, lydekų gaudymo menas

Visuotinai pripažįstama, kad spiningu įdomiausia žvejoti upėse, tačiau tokiai žūklei reikia specialaus masalo, kurį galima stiprioje srovėje nugramzdinti į reikiamą gelmę. Štai guminukai komponuojami su sunkiais galvakabliais (30–50 g), o...

www.gradiali.com

www.gradiali.com

Viskas Jūsų sveikatai ir kokybiškam poilsui Palangoje ir Anykščiuose.
NAUJIENLAIŠKIO PRENUMERATA

Užsisakykite KELIONIUKLUBAS.LT savaitraštį!