Lapkričio 22d. Penktadienis

Kaip pakirsti žuvį ant kabliuko

Peržiūrų skaičius: 9164
Kaip pakirsti žuvį ant kabliuko

Meškeriotojams dažnai tenka galvoti, kaip verti ant kabliuko masalą. Tokios mintys nori nenori ateina į galvą, kai po kelių ar net keliolikos kibimų nepavyksta pakirsti kimbančių žuvų. Tradicinė ir visuotinai prigijusi nuomonė teigia, kad kabliuko geluonis turi būti paslėptas. O gal geluonis turi kyšoti?

Pasirodo, kad tradicinė versija – tik viena iš daugelio. Įdomiausia, kad ypač patyrę meškeriotojai ir sportinės žūklės asai jos beveik nenaudoja. „Salmo“ firmos ekspertas, Latvijos ir Pasaulio poledinės žūklės čempionas Normundas Grabovskis teigia, kad tai priklauso nuo žūklės sąlygų ir žvejojamų žuvų rūšies.

Jei žvejojate srovėje, patartina, kad geluonis kyšotų iš masalo. Tai būtina sąlyga viliojant žiobrius perluotės mėsa, tačiau ir kuojoms skirti kukurūzai veriami taip, kad geluonis kyšo lauke. Srovėje kimbančios žuvys masalą čiumpa vienu grybšniu ir ryja jį staigiai, nes nėra laiko ilgiems apmąstymams ir ragavimams. Jei tik kuoja ar žiobris uždelsia, masalas nuplaukia tolyn. Tiek jį ir tematysi.

Jei žvejojate ežere ar tvenkinyje, kabliuko geluonį geriau šiek tiek pridengti, tačiau ne aklinai.  Paprastai karšių  sumuštinis daromas iš dviejų kukurūzo grūdų, užvertų ant kabliuko išlinkio ir kotelio, o trečias pasmeigiamas ant geluonies. Tešlos rutuliukas viliojant kuojas pasmeigiamas taip, kad geluonis pasislėptų, o rutuliukas atsidurtų vidinėje kabliuko išlinkio pusėje. Kartais kuojos viliojamos vienu kukurūzo grūdu, užvertu ant kabliuko išlinkio, o ant kabliuko geluonies pasmeigiama pašėlusiai besiranganti uodo trūklio lerva. Žodžiu, versijų – labai daug, tačiau svarbiausia atsirinkti tą, kuri reikalinga konkrečiomis sąlygomis.

Autorius: Rokas Bingelis

Keletas patarimų apie lydekų gaudymą sekliuose vandenyse

Keletas patarimų apie lydekų gaudymą sekliuose vandenyse

Sekliuose vandenyse visi mes instinktyviai ieškome gilesnių vietų. Tai, aišku yra sveikintinas dalykas, jei gelmės ieškome tokiame vandens telkinyje, kuriame daug įvairių gylių - kalneliai, daubos, skardžiai. Bet ką jūs darote, kai gylis ten, kur...


Meškeriojimo ABC. Kaip prisiviliojamos žuvys?

Meškeriojimo ABC. Kaip prisiviliojamos žuvys?

Praėjus dviem valandom po saulėtekio plūdė paniro vos du kartus. Abu sykius užkibo nedideli pūgžliukai. Karšių, apie kuriuos Virintų pakrantėse sekamos legendos, nė uodegos nematėme... Tad ir neapsakomai išgirtoje vietoje gali nesumeškerioti...


Žvejams: apie Kuršių marių karšius ir teisingus jaukus

Žvejams: apie Kuršių marių karšius ir teisingus jaukus

Smagus pasitaikė rugpjūtis. Nė dienos be lietaus ir kas savaitę - mažas uraganiukas. Kiek girdėjau - tai dar ne paskutiniai pūstelėjimai, dar bus skersvėjų. Na, sėdint ant krantelio toks trumpas gaivus trisdešimties metrų per sekundę vėjo...


Blizgė su raudona uodegėle

Blizgė su raudona uodegėle

Blizgės buvo pirmieji spiningo masalai ir pirmieji masalai , kuriuos spiningininkai jau prieš šimtą metų pradėjo dekoruoti raudona spalva. Ši tradicija periodiškai prisimenama ir dažnai imama akcentuoti kaip vienas svarbiausių masalų elementų. Ar...


Renkamės ritę: kai pirštai limpa prie rankenėlės

Renkamės ritę: kai pirštai limpa prie rankenėlės

Kaip meškeriotojas renkasi žvejybos ritę? Iš pradžių tikrina, kaip sukasi mechanizmas, ar nesigirdi pernelyg triukšmingas guolių ūžesys, pasižiūri, kiek metrų valo telpa ritės būgnelyje, o į rankenėlę paprastai kreipia mažiausiai dėmesio, nors ši...


Lydekos kimba ne tik priekrantėje

Lydekos kimba ne tik priekrantėje

Kokiose žūklaviečių zonose dabar sugaunama daugiausia lydekų? Informacija, gauta iš žvejų – nors ir prieštaringa, tačiau ji atspindi daugelį kasmet pasikartojančių dėsningumų, kurie priklauso nuo vandens telkinių tipo, jų dugno reljefo ir...


Žuvienės virimo niuansai

Žuvienės virimo niuansai

Astrachanėje (Rusijos Federacija) praėjusią savaitę vyko žvejų kulinarijos festivalis „Kuchnia rybolova: Astrachanskaja ušica“, kuriame dalyvavo per 20 kulinarų komandų, pateikusių vertinimo komisijai pagal dešimtis receptų išvirtas...


Pavasarį lydekos žavisi klasikinėmis blizgėmis

Pavasarį lydekos žavisi klasikinėmis blizgėmis

Pavasaris – klasikinių blizgių reabilitacijos metas, nes šiuo metu daugelyje ežerų lydekos beatodairiškai atakuoja klasikines blizges, o vasarą šiais masalais plėšriosios žuvys domisi vangiai. Vėliau tik rudenį lydekos vėl vaikysis vartikles...

www.gradiali.com

www.gradiali.com

Viskas Jūsų sveikatai ir kokybiškam poilsui Palangoje ir Anykščiuose.
NAUJIENLAIŠKIO PRENUMERATA

Užsisakykite KELIONIUKLUBAS.LT savaitraštį!