Sausio 18d. Penktadienis

Kinijoje turistams demonstruojama egzotiška žūklė

Peržiūrų skaičius: 6876
Kinijoje turistams demonstruojama egzotiška žūklė

Nors ir neįtikėtina, tačiau po šeimininko komandos taikiai ant lieptelio tupintys sparnuočiai su nuo saito paleistų skalikų įkarščiu neria į gelmę, o turistai gali stebėti, kaip jie lyg juodi žaibai skaidriame vandenyje zuja ieškodami grobio, kol pagaliau pirmas it torpeda šauna į orą ir nutupia ant liepto su žuvimi snape. Pasigirsta audringi žiūrovų plojimai.

Žūklės vadovas, rankoje laikantis į meškerykotį panašią bambuko kartelę, pasilenkia prie paukščio, tvirtai lenktame snape, kurio smaigalys aštrus kaip skustuvas, laikančio žuvį, paima laimikį, iškilmingai įdeda jį krepšį, o paukštį apdovanoja smulkia žuvele, kurią šis skubiai nuryja. Nuaidi antroji plojimų banga.  

Paukštis, klusniai lyg išdresuotas pointeris, atnešęs savo laimikį šeimininkui, jau antrą dešimtmetį puikiai pažįstamas ir mūsų krašte – tai kormoranas. Pastaruoju metu kormoranai pas mus laikomi nedraugiškais paukščiais, dėl kurių kaltės baigia nudžiūti garsusis Juodkrantės pušynas, tačiau svarbiausia, kad kormoranai daro didžiulę žalą tvenkinių žuvininkystei. Šie paukščiai, būdami puikūs žvejai, siaubte nusiaubia karpių, amūrų, sterkų ir upėtakių tvenkinius. Anksčiau jie buvo paplitę kraštuose, kur klimatas šiltesnis, o dabar kartu su šiltesnėmis žiemomis skverbiasi į šiaurės platumas.   

Kai pirmieji europiečiai maždaug prieš du šimtus metų pralaužė Japoniją gaubusius izoliacijos ledus, jiem pavyko išvysti ir tai, ką Tekančios saulės šalis slėpė nuo pašalinių akių, o būtent – dresiruotus kormoranus, kurie savo šeimininkams gaudydavo žuvis. Kažkada tai atrodė kaip stebuklas, bet ilgainiui menas dresiruoti paukščius paplito daugelyje Pietryčių Azijos šalių, o vėliau pasiekė ir Kiniją. Beje, kormoranus išdresiruoti nėra taip sudėtinga kaip gali pasirodyti egzotišką žūklę stebintiems turistams. Kol paukščiai dar jaunikliai ant jų kaklų užmauna specialius žiedus, kad jie negalėtų praryti stambaus kąsnio. Paukščiui augant žiedai keletą kartų keičiami, tačiau jų skersmuo vis tiek yra toks, kad didelės žuvies kormoranas neprarytų. Ilgainiui paukštis ima paklusti refleksui, kuris sako, jog laimikį reikia atnešti šeimininkui, o šis apdovanos smulkia žuvele ir iš bado nenumirsi. Visai kaip žmonių pasaulyje, kuriame samdytas darbuotojas, sukuriantis didelę pridėtinę vertę, už tai būna atlygintas gana menka alga.

Lydekos kimba ne tik priekrantėje

Lydekos kimba ne tik priekrantėje

Kokiose žūklaviečių zonose dabar sugaunama daugiausia lydekų? Informacija, gauta iš žvejų – nors ir prieštaringa, tačiau ji atspindi daugelį kasmet pasikartojančių dėsningumų, kurie priklauso nuo vandens telkinių tipo, jų dugno reljefo ir...


Sukrė, lydekų gaudymo menas

Sukrė, lydekų gaudymo menas

Visuotinai pripažįstama, kad spiningu įdomiausia žvejoti upėse, tačiau tokiai žūklei reikia specialaus masalo, kurį galima stiprioje srovėje nugramzdinti į reikiamą gelmę. Štai guminukai komponuojami su sunkiais galvakabliais (30–50 g), o...


Kaip pakirsti žuvį ant kabliuko

Kaip pakirsti žuvį ant kabliuko

Meškeriotojams dažnai tenka galvoti, kaip verti ant kabliuko masalą. Tokios mintys nori nenori ateina į galvą, kai po kelių ar net keliolikos kibimų nepavyksta pakirsti kimbančių žuvų. Tradicinė ir visuotinai prigijusi nuomonė teigia, kad kabliuko...


Lydekos sugeba įsiminti masalus

Lydekos sugeba įsiminti masalus

Ne pirmą dešimtmetį vyksta tai atlėgstantis, tai vėl po naujų mokslo atradimų įsiliepsnojantis disputas, ar žuvys sugeba įsiminti masalus. Olandų mokslininkas, Nobelio premijos lauretas Nikas Tinbergenas praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje...


Lydekų apetitas priklauso nuo metų laiko

Lydekų apetitas priklauso nuo metų laiko

Dešimt metų – tokį laiko tarpą ichtiologai tyrė lydekų, sugautų vidutinės klimato juostos, kurioje yra ir mūsų kraštas, valgiaraštį. Tyrimo tikslas – nustatyti, ką skirtingu metų laiku dažniausia ryja margašonės plėšrūnės? Tyrėjus taip...


Ar žuvys jaučia skausmą?

Ar žuvys jaučia skausmą?

Mokslininkai mano, kad žuvys – nepakankamai ištirtos, todėl mūsų žinių bagažas apie šiuos gyvūnus gana ribotas. Šią spragą, Pensilvanijos universiteto biologijos ir žuvininkystės profesorės Victoria‘os Braitwhite nuomone, būtina kuo...


Žuvienės virimo niuansai

Žuvienės virimo niuansai

Astrachanėje (Rusijos Federacija) praėjusią savaitę vyko žvejų kulinarijos festivalis „Kuchnia rybolova: Astrachanskaja ušica“, kuriame dalyvavo per 20 kulinarų komandų, pateikusių vertinimo komisijai pagal dešimtis receptų išvirtas...


Kur mėgsta laikytis žuvys

Kur mėgsta laikytis žuvys

Upės turi savybę keisti vagą ir todėl srovėje atsiduria atgyvenusių savo amžių medžių kelmai, pakankamai dažnai tokiose vietose skersai vagą griūva nuo paplautų krantų dideli medžiai. Ties išvartomis susidaro ypatingos zonos beveik be tėkmės, o už...

www.gradiali.com

www.gradiali.com

Viskas Jūsų sveikatai ir kokybiškam poilsui Palangoje ir Anykščiuose.
NAUJIENLAIŠKIO PRENUMERATA

Užsisakykite KELIONIUKLUBAS.LT savaitraštį!