Birželio 25d. Antradienis

Keli maisto receptukai maisto gamtoje paįvairinimui

2012 Lapkričio 8d.
Peržiūrų skaičius: 13844
Keli maisto receptukai maisto gamtoje paįvairinimui

Sveiki, šiandien norime priminti dar viena pereitų metų straipsnelį. Tai nėra kasdieniai receptai kuriuos valgo skautai ar žygeiviai kasdien, tačiau jei norisi ko nors neįprasto, ko nors naujo nematyto, nepajusto, visada yra galimybių. Šie receptai tai tik keli iš daugelio. Gero jums pavasario ir atminkit, nebūtina laukti vasaros, juk savaitgalis miške geriau nei savaitgalis prie kompiuterio, tik pasirūpinkit tinkamais drabužiais ir avalyne

SKANAUS

Iškylai gamtoje – skautiški receptai

Iškylų gamtoje, turistinių žygių su draugais ar šeima sezonas jau prasidėjo. Ką dažniausiai valgote tokių išvykų metu? Ar žinote, kad vos per kelias minutes galite pasidaryti banano šokolade desertą?

O kaip manote, ar galima iškepti vištą kuprinėje? Šiame straipsnelyje skautai nori pasidalinti savo patirtimi, įgyta valgio gaminimo srityje. Papasakosime apie patiekalus, kurių gamyba nereikalauja didelių išlaidų, bei daug laiko, o viso labo tik šiek tiek fantazijos.

Pradėkime nuo paprastesnių patiekalų. Ar kada nors lauže bandėte iškepti duoną? Ar manote, kad tikrai sudėtinga ir neverta gaišti laiko? Skautiškos duonelės gaminimas neužima daug laiko ir dažnai tampa linksma atrakcija.

Skautiška duonelė:

- miltai;
- vanduo;
- cukrus;
- druska.

Į indą supilkite miltus ir vandenį, įberkite žiupsnelį druskos ir žiupsnelį cukraus. Viską gerai išminkykite, svarbiausia, kad tešla neliptų prie rankų, tad jei taip nutinka, įberkite daugiau miltų.

Išminkytą tešlą spirale apvyniokite ant iešmo (jeigu norite sutaupyti vietos kuprinėje ar mašinoje, žinokite, kad iešmą visada galima rasti gamtoje ir per porą minučių padaryti tinkamą skautiškai duonai kepti). Duonelę reikia kepti ne virš atviros liepsnos, o virš labai įkaitusių žarijų. Jeigu kepsite ant atviros liepsnos, duonelė greitai pajuoduos iš išorės, o viduje liks žalia. Po kelių minučių kantraus duonelės vartymo virš laužo, pamatysite, kad ji gražiai parudavo ir jau galima skanauti. Atsargiai, nes nuo laužo tik ką nukeltas maistas būna labai karštas!

Bulvėje keptas kiaušinis

Porcija 5 žmonėms:
10 bulvių;
10 kiaušinių;
prieskonių pagal galimybes ir skonį.

Bulvę nuskuskite, nupjaukite viršūnėlę ir pasidėkite ją į šalį -  jos dar prireiks. Bulvę išskaptuokite iš vidaus. Į vidų išskaptuotą bulvės vidų įmuškite vieną kiaušinį ir paskaninkite prieskoniais (druska, pipirai, kmynai). Nupjautą bulvės viršūnėlę uždėkite ant įdarytos bulvės, viską suvyniokite į foliją ir įmeskite į žarijas. Po 15 minučių bulvę galima traukti iš laužo ir skanauti.

Bulvių ir daržovių apkepėlė

Pagrindiniai ingredientai:
- bulvės;
- kumpis;
- pomidorai;
- svogūnai;
- grietinė;
- sūris.
Reikės folijos.

Supjaustykite bulves ir pomidorus griežinėliais, kumpį ir svogūnus kubeliais, sūrį sutarkuokite arba supjaustykite plonais griežinėliais. Visus ingredientus sluoksniais dėkite į foliją ir uždenkite. Kepkite žarijose iki 15 minučių. P.S. Kuo smulkiau viską supjaustysite, tuo greičiau valgysite!

Ar galite patikėti, kad vištą galima iškepti kuprinėje? Skautai sako taip!

Višta, kepta kuprinėje:

- višta;
- kuprinė;
- įkaitinti akmenys;
- folija;
- rankšluostis.

Įkaitintus akmenis kiškite į vištos vidų (višta pagal galimybes gali būti pagardinta įvairiais prieskoniais), tuomet vištą, įdarytą akmenimis, apvyniokite folija ir rankšluosčiu, ir kiškite į kuprinę. Palikite porai valandų. Išvyniokite ir pagal sąlygas valgykite su daržovėmis, o galbūt lauže keptomis bulvėmis.

Skautų siūlomi desertai

Bananai šokolade:

- bananai;
- šokolado plytelė;
- folija.

Nenuluptą bananą išilgai įpjauname (pažiūrėkite, kad neperpjautumėte jo apačios),į banano įpjovą įkišame kelis šokolado gabalėlius (jei mėgstate valgyti ypatingai saldžiai, šokolado reikės daugiau) ir viską vyniojame į foliją. Bananus guldome į žarijas, ir jei šios yra gerai įkaitusios, bananą reiks kepti apie 5 minutes. Dėmesio: bananą iš laužo krapštykite mediniu pagaliuku arba peiliu, nes folija bus įkaitusi!

Obuoliai, aplieti karamele:

- obuoliai;
- cukrus;
- cinamonas.

Nuplautą obuolį pasmeikite ant medinio pagaliuko arba iešmo ir kepkite virš liepsnos. Laikykite virš ugnies tol, kol obuolys pradės luptis. Tuomet patraukite jį nuo ugnies, pabaikite lupti visą obuolį ir padažykite jį į jau paruoštą cukraus ir cinamono mišinį. Tuomet dar kartą palaikykite obuolį virš ugnies, tačiau šįkart trumpiau – kol cukrus karamelizuosis. Skanaus!

Turistams, besilankantiems Kosta Rikoje, patariama pasisaugoti sukčių

Turistams, besilankantiems Kosta Rikoje, patariama pasisaugoti sukčių

Keliautojai, vykstantys poilsiauti į Kostą Riką, jokiu būdu neturėtų pamiršti, kad šioje šalyje dažnai sugalvojami įvairūs būdai apgauti turistus. Vienas iš būdų – kvepalų mėginiai, – negalima uostyti gatvėje siūlomi kvepalų mėginių,...


Netradiciniai grožio salonai pasaulyje

Netradiciniai grožio salonai pasaulyje

Ko gero, jau ne kartą teko girdėti apie neįprastus viešbučius ar restoranus, kurie įrengti iš ledo, stiklo, smėlio ar netgi mezginių... Ne išimtis yra ir grožio salonai – siūlome susipažinti su 7 keisčiausiais grožio salonais pasaulyje.


Skiepai – būtinas kelionių palydovas

Skiepai – būtinas kelionių palydovas

Praėjusiais metais pasaulyje buvo užregistruotas vienas įvežtinis Lassa karštligės atvejis Jungtinėje Karalystėje, du laukinio poliomielito viruso atvejai Mauritanijoje, Krymo Kongo hemoraginės karštligės atvejis Graikijoje, penki maro atvejai...


Svarbiausios kosmetikos priemonės, kurias būtina pasiimti keliaujant

Svarbiausios kosmetikos priemonės, kurias būtina pasiimti keliaujant

Kelionės – vienas geriausių ir įdomiausių dalykų gyvenime. Pažintinės, poilsinės, egzotinės, planuojamos savarankiškai ar bendradarbiaujant su kelionių agentūra – pasirinkimo laisvė tokia didelė, jog nemaža dalis žmonių per metus...


Keliaujame drauge su savo augintiniais. Ką verta žinoti?

Keliaujame drauge su savo augintiniais. Ką verta žinoti?

Dauguma žmonių, laikančių naminius gyvūnus, į keliones leidžiasi drauge su savo augintiniais. Gyvūnai gali sirgti žmonėms pavojingomis užkrečiamomis ligomis ir, siekiant užtiktinti reikiamą sveikatos saugumą, būtina laikytis nustatytų gyvūnų...


85 proc. turistų savo keliones organizuoja patys

85 proc. turistų savo keliones organizuoja patys

Šiais laikais vis daugiau lietuvių, kaip ir kitų šalių gyventojų, savo atostogas organizuoja patys: Valstybinio turizmo departamento duomenimis, savarankiškai internetu keliones jau planuoja per 85 proc. turistų, o jas per įvairias turizmo įmones...


Kas apsaugo nuo virškinimo sutrikimų kelionėje?

Kas apsaugo nuo virškinimo sutrikimų kelionėje?

Lietuviams pamėgus egzotiškų kraštų kurortus, tokios ligos, kaip maliarija, vidurių šiltinė ar dizenterija, mūsų šalyje tampa nebe egzotika. Statistika byloja, kad sunkesnių ar lengvesnių virškinimo sutrikimų rizikuoja patirti iki 70 proc....


Keliaujame su augintiniu

Keliaujame su augintiniu

Vykstant atostogų ar į ilgesnę kelionę, dažnai keturkojus savo draugus planuojame pasiimti kartu. Ką būtina žinoti keliaujantiems su augintiniu? Žvėryno veterinarijos gydyklos vadovas, veterinarijos gydytojas Dalius Liutkus, pataria pradėti...

www.gradiali.com

www.gradiali.com

Viskas Jūsų sveikatai ir kokybiškam poilsui Palangoje ir Anykščiuose.
NAUJIENLAIŠKIO PRENUMERATA

Užsisakykite KELIONIUKLUBAS.LT savaitraštį!