Sausio 20d. Pirmadienis

Keli maisto receptukai maisto gamtoje paįvairinimui

2012 Lapkričio 8d.
Peržiūrų skaičius: 14088
Keli maisto receptukai maisto gamtoje paįvairinimui

Sveiki, šiandien norime priminti dar viena pereitų metų straipsnelį. Tai nėra kasdieniai receptai kuriuos valgo skautai ar žygeiviai kasdien, tačiau jei norisi ko nors neįprasto, ko nors naujo nematyto, nepajusto, visada yra galimybių. Šie receptai tai tik keli iš daugelio. Gero jums pavasario ir atminkit, nebūtina laukti vasaros, juk savaitgalis miške geriau nei savaitgalis prie kompiuterio, tik pasirūpinkit tinkamais drabužiais ir avalyne

SKANAUS

Iškylai gamtoje – skautiški receptai

Iškylų gamtoje, turistinių žygių su draugais ar šeima sezonas jau prasidėjo. Ką dažniausiai valgote tokių išvykų metu? Ar žinote, kad vos per kelias minutes galite pasidaryti banano šokolade desertą?

O kaip manote, ar galima iškepti vištą kuprinėje? Šiame straipsnelyje skautai nori pasidalinti savo patirtimi, įgyta valgio gaminimo srityje. Papasakosime apie patiekalus, kurių gamyba nereikalauja didelių išlaidų, bei daug laiko, o viso labo tik šiek tiek fantazijos.

Pradėkime nuo paprastesnių patiekalų. Ar kada nors lauže bandėte iškepti duoną? Ar manote, kad tikrai sudėtinga ir neverta gaišti laiko? Skautiškos duonelės gaminimas neužima daug laiko ir dažnai tampa linksma atrakcija.

Skautiška duonelė:

- miltai;
- vanduo;
- cukrus;
- druska.

Į indą supilkite miltus ir vandenį, įberkite žiupsnelį druskos ir žiupsnelį cukraus. Viską gerai išminkykite, svarbiausia, kad tešla neliptų prie rankų, tad jei taip nutinka, įberkite daugiau miltų.

Išminkytą tešlą spirale apvyniokite ant iešmo (jeigu norite sutaupyti vietos kuprinėje ar mašinoje, žinokite, kad iešmą visada galima rasti gamtoje ir per porą minučių padaryti tinkamą skautiškai duonai kepti). Duonelę reikia kepti ne virš atviros liepsnos, o virš labai įkaitusių žarijų. Jeigu kepsite ant atviros liepsnos, duonelė greitai pajuoduos iš išorės, o viduje liks žalia. Po kelių minučių kantraus duonelės vartymo virš laužo, pamatysite, kad ji gražiai parudavo ir jau galima skanauti. Atsargiai, nes nuo laužo tik ką nukeltas maistas būna labai karštas!

Bulvėje keptas kiaušinis

Porcija 5 žmonėms:
10 bulvių;
10 kiaušinių;
prieskonių pagal galimybes ir skonį.

Bulvę nuskuskite, nupjaukite viršūnėlę ir pasidėkite ją į šalį -  jos dar prireiks. Bulvę išskaptuokite iš vidaus. Į vidų išskaptuotą bulvės vidų įmuškite vieną kiaušinį ir paskaninkite prieskoniais (druska, pipirai, kmynai). Nupjautą bulvės viršūnėlę uždėkite ant įdarytos bulvės, viską suvyniokite į foliją ir įmeskite į žarijas. Po 15 minučių bulvę galima traukti iš laužo ir skanauti.

Bulvių ir daržovių apkepėlė

Pagrindiniai ingredientai:
- bulvės;
- kumpis;
- pomidorai;
- svogūnai;
- grietinė;
- sūris.
Reikės folijos.

Supjaustykite bulves ir pomidorus griežinėliais, kumpį ir svogūnus kubeliais, sūrį sutarkuokite arba supjaustykite plonais griežinėliais. Visus ingredientus sluoksniais dėkite į foliją ir uždenkite. Kepkite žarijose iki 15 minučių. P.S. Kuo smulkiau viską supjaustysite, tuo greičiau valgysite!

Ar galite patikėti, kad vištą galima iškepti kuprinėje? Skautai sako taip!

Višta, kepta kuprinėje:

- višta;
- kuprinė;
- įkaitinti akmenys;
- folija;
- rankšluostis.

Įkaitintus akmenis kiškite į vištos vidų (višta pagal galimybes gali būti pagardinta įvairiais prieskoniais), tuomet vištą, įdarytą akmenimis, apvyniokite folija ir rankšluosčiu, ir kiškite į kuprinę. Palikite porai valandų. Išvyniokite ir pagal sąlygas valgykite su daržovėmis, o galbūt lauže keptomis bulvėmis.

Skautų siūlomi desertai

Bananai šokolade:

- bananai;
- šokolado plytelė;
- folija.

Nenuluptą bananą išilgai įpjauname (pažiūrėkite, kad neperpjautumėte jo apačios),į banano įpjovą įkišame kelis šokolado gabalėlius (jei mėgstate valgyti ypatingai saldžiai, šokolado reikės daugiau) ir viską vyniojame į foliją. Bananus guldome į žarijas, ir jei šios yra gerai įkaitusios, bananą reiks kepti apie 5 minutes. Dėmesio: bananą iš laužo krapštykite mediniu pagaliuku arba peiliu, nes folija bus įkaitusi!

Obuoliai, aplieti karamele:

- obuoliai;
- cukrus;
- cinamonas.

Nuplautą obuolį pasmeikite ant medinio pagaliuko arba iešmo ir kepkite virš liepsnos. Laikykite virš ugnies tol, kol obuolys pradės luptis. Tuomet patraukite jį nuo ugnies, pabaikite lupti visą obuolį ir padažykite jį į jau paruoštą cukraus ir cinamono mišinį. Tuomet dar kartą palaikykite obuolį virš ugnies, tačiau šįkart trumpiau – kol cukrus karamelizuosis. Skanaus!

Geriausios ir įdomiausios slidinėjimo vietos

Geriausios ir įdomiausios slidinėjimo vietos

Kalendorinė žiema skaičiuoja paskutines savaites, tačiau nors ir sparčiai tirpstant sniegui, slidžių į palėpę krauti neverta. Juk kai Lietuvoje telkšo pavasarinės balos, kalnuose dar pats slidinėjimo sezono įkarštis.


Išvykusios į darbo kelionę moterys jaučiasi kaltos

Išvykusios į darbo kelionę moterys jaučiasi kaltos

Moterys, išvykusios į kelionę darbo reikalais, nerimauja, jog atitrūks nuo namų ir savų pareigų. Kaltės jausmą sukelia vyraujantys lyčių stereotipai, nes moterys mano, kad joms privalu rūpintis šeima ir namais, o ne keliauti svetur darbo...


Kelionės

Kelionės

Prieš planuodami savo sekančias atostogas ir būsimas keliones, visuomet apgalvokite, ką jūs norite iš tos kelionės pasiimti: ar norite tiesiog gerai nuo visko pailsėti, ar jums reikia kažko daugiau? Galbūt norite leistis į kelionę, tačiau jums...


MANFROTTO trikojai puikioms akimirkoms įamžinti.

MANFROTTO trikojai puikioms akimirkoms įamžinti.

Kur bekeliautumėte ir norėtumėte įamžinti pačias gražiausias akimirkas, Jums reikės fototechnikos. Juk norite, kad nuotraukos būtų profesionalios kokybės. Įsigijus fotoaparatą dažnai kyla klausimas, kokie priedai yra svarbiausi, kad nuotraukų...


Tanzanija: visai kaip kine

Tanzanija: visai kaip kine

Trys vienos Afrikos valstybės veidai: laukinės gamtos, rojaus žemėje ir neparadinis. Kai „Egyptair“ lakūnas, padaręs geroką lankstą nuo skrydžio tiesės, pasiūlo žvilgtelėti į didžiausią Afrikos kalną Kilimandžarą, vaizdas užgniaužia...


Ką išsirinkti švediškų suvenyrų parduotuvėlėse

Ką išsirinkti švediškų suvenyrų parduotuvėlėse

Vienas garsiausių visų laikų Švedijos suvenyrų yra medinis arkliukas. Dabar jie nulakuojami baltu laku ir išmarginami juodais taškais. Jie pradėti gaminti apytikriai 1840 metais kaimeliuose netoli Moros, todėl seniau šie mediniai žaisliukai...


Pafosas – daugiau nei kurortas

Pafosas – daugiau nei kurortas

Pafosas (Paphos) – nuolat populiarėjantis Kipro kurortas. Jaukios įlankos, prabangūs bei nuošalūs paplūdimiai, patrauklus žvejybos uostas, aukštos klasės viešbučiai ir restoranai, ištisi pramogų kvartalai... Tačiau ne vien puikiai išvystyta...


Kaip elgiasi gyvūnai kelionės metu

Kaip elgiasi gyvūnai kelionės metu

Vykstate į Angliją aplankyti artimųjų ar draugų, o gal išvažiuojate ilgesniam laikui padirbėti ? Dažnam kyla klausimas ką gi daryti su ketrukoju draugu ? Jei savo kelionę patikėsite Broliaiveža.lt vairuotojams šie profesionalūs vairuotojai ir...

www.gradiali.com

www.gradiali.com

Viskas Jūsų sveikatai ir kokybiškam poilsui Palangoje ir Anykščiuose.
NAUJIENLAIŠKIO PRENUMERATA

Užsisakykite KELIONIUKLUBAS.LT savaitraštį!