Vasario 22d. Šeštadienis

Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Peržiūrų skaičius: 5996
Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Pasibaigus vienam iš ilgųjų savaitgalių Kaune užregistruoti du ūmūs žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkiai. 16 žmonių, manoma, apsikrėtė kavinėse. Vienu atveju susirgo keturi draugai pavalgyti užsukę į vieną Kauno miesto kavinę, kitu atveju, sunegalavo 12 giminaičių, kurie krikštynas šventė irgi viešojo maitinimo įstaigoje.

Specialistai primena, kad apsisaugoti nuo užkrečiamųjų žarnyno ligų galima tik švarioje aplinkoje ir plaunant rankas. Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė pataria tinkamai tvarkyti maisto produktus: greit gendančius maisto produktus laikyti tik šaldytuve, sušaldytą vištieną, mėsą atitirpinti šaldytuve.

Maistą šaldytuve laikykite taip, kad jis nesiliestų su kitu maistu arba kad skystis nuo žalios mėsos nenuvarvėtų į vartojimui paruoštą maistą, o prieš gaminimą visada nuplaukite vištieną bei kitą mėsą.

Kruopščiai nuplaukite po tekančiu karštu vandeniu (geriausiai su indų plovikliu) peilį, lentelę, kitus virtuvės įrankius bei rankas po žalios mėsos, vištienos dorojimo, kad išvengtumėte taršos nuo kitų maisto produktų. Gerai išvirkite, iškepkite vištieną, kitą mėsą ir jų produktus. Prieš vartojant šį maistą  įsitikinkite, kad nesiskiria rausvas skystis. Tuo pačiu metu venkite gaminti žalios mėsos ar vištienos patiekalus ir patiekalus be terminio apdorojimo (įvairios mišrainės, šviežių daržovių salotos). Nelaikykite paruošto maisto kambario ar aukštesnėje temperatūroje.

Nevalgykite žalios ar nepakankamai apdorotos mėsos, negerkite nepasterizuoto ar nevirinto pieno ir jo produktų, venkite žalių kiaušinių ir maisto su žaliu kiaušiniu. Visada nusiplaukite rankas su muilu prieš maisto gaminimą ir kiekvieną kartą po žalios mėsos dorojimo ar sąlyčio su žaliais kiaušiniais bei pasinaudojus tualetu.

Maisto tvarkymo įmonių darbuotojai, kurie tvarko maistą, turi būti pasitikrinę sveikatą ir, pagal privalomojo higieninio mokymo programą, turi būti įgiję sveikatos žinių pažymėjimą. Draudžiama esant žarnyno sutrikimams dirbti  ir gaminti maistą ypač svečiams, pobūviui.

Jeigu nepavyko išvengti maistu plintančios infekcinės ligos, pajutus pirmuosius ligos požymius (pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą),  kuo skubiau kreipkitės į savo šeimos gydytoją.

Vasaros meniu

Vasaros meniu

Į iškylą gamtoje - jokių greitai gendančių maisto produktų. Pietūs - tik švarioje, tvarkingoje kavinėje. Tai priesakai, kuriuos privalu vykdyti vasarą. "Vasaros metu padaugėja žarnyno infekcinių susirgimų. Dažniausia jų priežastis -...


Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kodėl kavinėse ir restoranuose dažnai išleidžiame daugiau pinigų, nei planavome? Nes meniu sudarytojai žino daug gudrybių, kaip išvilioti iš kliento daugiau pinigų, rašo laikraštis "The Indpendent".


Tėvai su savo atžalomis galės rinktis draugiškus mažyliui restoranus

Tėvai su savo atžalomis galės rinktis draugiškus mažyliui restoranus

Lietuvoje tėvai su mažais vaikais susiduria su problema, jog ne visos viešo maitinimo įstaigos yra jiems „draugiškos“. Siekdami tėvams palengvinti draugiškų mažyliams restoranų paieškas, socialinės atsakomybės projekto...


Kaip nepasiklysti užsienio kavinių ir restoranų labirintuose

Kaip nepasiklysti užsienio kavinių ir restoranų labirintuose

Kelionės įspūdžius paįvairina ne tik sutikti žmonės, pamatyti turistiniai objektai, bet ir gardus maistas. Juk smagu prisiminti ne tik tūkstantmečius menančius pastatus, turkio spalvos jūrą, egzotiškus gyvūnus, bet ir įdomius skonio bei kvapų...


Ar kavinėje galiu užsikrėsti salmonelioze?

Ar kavinėje galiu užsikrėsti salmonelioze?

Skaičiau, kad šiltuoju sezonu ypač dažnai užsikrečiama salmonelioze, tai ką dabar daryti – į kavines ar kitas viešojo maitinimo įstaigas neiti, kad neduok Dieve nesuvalgytum kokiais parazitais užkrėsto kepsnio ar salotų? O jeigu eičiau ir...


E. Aleksandravičiūtė: klientas turi teisę žinoti, ką valgo

E. Aleksandravičiūtė: klientas turi teisę žinoti, ką valgo

Europos Sąjungoje kelerius metus tęsiasi diskusijos dėl to, ar maitinimo įstaigos savo valgiaraščiuose turėtų žymėti tuos patiekalų ingridientus, kurie žmogui gali sukelti alergiją. Lietuvoje buvo siūlyta meniu žymėti patiekalus, kurių gamybai...


Vasara koreguoja meniu

Vasara koreguoja meniu

Į iškylą gamtoje - jokių greitai gendančių maisto produktų. Pietūs - tik švarioje, tvarkingoje kavinėje. Tai priesakai, kuriuos privalu vykdyti vasarą. "Vasaros metu padaugėja žarnyno infekcinių susirgimų. Dažniausia jų priežastis -...


Kodėl moterys vengia valgyti restoranuose?

Kodėl moterys vengia valgyti restoranuose?

Valgyti viešojo maitinimo įstaigose moterims turėtų labai patikti, mat pačioms nereikia ruošti maisto ir po pietų plauti indų. Tačiau moterys valgyti ne namie bijo.

NAUJIENLAIŠKIO PRENUMERATA

Užsisakykite KELIONIUKLUBAS.LT savaitraštį!