Rugsėjo 20d. Penktadienis

Kinų virtuvė

2012 Lapkričio 23d.
Peržiūrų skaičius: 18064
Kinų virtuvė

Kinų virtuve apibendrintai vadinamos Kinijoje esančios Tolimųjų Rytų virtuvės, išskiriant jas nuo japoniškos, korėjietiškos ir vietnamietiškos. Iš tiesų tai yra keletas savarankiškų virtuvinių tradicijų, kurios su kitomis Rytų Azijos virtuvėmis dalijasi daug bendrų produktų, prieskonių, taip pat filosofija ir maisto apdorojimo metodais, tačiau turi ir savo specifinių bruožų.

Paprastai pasaulio restoranuose dažniausiai yra paplitusi Kantono virtuvė, todėl daugumai pasakymas „kinų virtuvė“ asocijuojasi būtent su ja.

Kinijos virtuvių klasifikacija

Paprastai kinų virtuvė yra skirstoma į keturias arba aštuonias didžiąsias tradicijas:
Keturios didžiosios virtuvės:
Pekino virtuvė (Lucai) – paplitusi Šiaurės Kinijoje
Šanchajaus virtuvė (Huayangcai) – paplitusi Huanghe upės baseine.
Sičuano virtuvė (Chuancai) – paplitusi Vakarų Kinijoje (Sičuano ir Hunano provincijose)
Kantono virtuvė (Yuecai)) – paplitusi Pietų Kinijoje
Aštuonios didžiosios virtuvės:
Shandong virtuvė (Lucai) – sutampa su Pekino virtuve iš keturių didžiųjų virtuvių
Jiangsu virtuvė (Sucai) – viena Šanchajaus virtuvės atmainų, palitusi Jiangsu provincijoje.
Anhui virtuvė (Huicai) – viena Šanchajaus virtuvės atmainų, palitusi Anhui provincijoje.
Zhejiang virtuvė (Zhecai) – viena Šanchajaus virtuvės atmainų, palitusi Zhejiang provincijoje. Receptai iš šios virtuvės yra paplitę visame pasaulyje.
Kantono virtuvė (Yuecai) – šiuo atveju apima tik Guangdong provinciją.
Fujian virtuvė (Mincai) – paplitusi Fujian provincijoje.
Sičuano virtuvė (Chuancai) – šiuo atveju apima tik Sičuano provinciją.
Hunan virtuvė (Xiangcai) – viena Sičuano virtuvės atmainų, palitusi Hunan provincijoje.

Tautinės Kinijos virtuvės

Be šių virtuvių Kinijoje dar yra žinomos kai kurios tautinės, specifinės virtuvės, kurios į tradicinę klasifikaciją neįeina. Tarp jų yra:
Hakka virtuvė – hakka tautos virtuvė, viena Kantono virtuvės atmainų.
Chiuchou virtuvė – viena Kantono virtuvės atmainų aplink Chaozhou miestą.
Junanio virtuvė – Junanio provincijos virtuvė, stipriai įtakota vietinių tautų. Jai būdingas aštrus maistas ir gausus grybų vartojimas.
Makao virtuvė, paplitusi Makao mieste, kiniškų ir portugališkų tradicijų mišinys.
Shanxi virtuvė (Qincai) įtakota uigūrų ir kitų musulmoniškų tautų virtuvių. Patiekalai primena Makao virtuvę.
Mandžiūrų virtuvė – šiaurės Rytų Kinijoje paplitusi tradicija, įtakota vietinių mandžiūrų, korėjiečių, japonų, rusų tradicijų.
Musulmoniška kinų virtuvė (Qingzhencai) – paplitusi tarp kinų musulmonų, ypač hui, gyvenančių Vakarų Kinijoje.
Honkongo virtuvė – pasižymi įvairių kiniškų ir vakarietiškų virtuvių mišiniu.

Žymės: Kinų virtuvė
E. Aleksandravičiūtė: klientas turi teisę žinoti, ką valgo

E. Aleksandravičiūtė: klientas turi teisę žinoti, ką valgo

Europos Sąjungoje kelerius metus tęsiasi diskusijos dėl to, ar maitinimo įstaigos savo valgiaraščiuose turėtų žymėti tuos patiekalų ingridientus, kurie žmogui gali sukelti alergiją. Lietuvoje buvo siūlyta meniu žymėti patiekalus, kurių gamybai...


Ar kavinėje galiu užsikrėsti salmonelioze?

Ar kavinėje galiu užsikrėsti salmonelioze?

Skaičiau, kad šiltuoju sezonu ypač dažnai užsikrečiama salmonelioze, tai ką dabar daryti – į kavines ar kitas viešojo maitinimo įstaigas neiti, kad neduok Dieve nesuvalgytum kokiais parazitais užkrėsto kepsnio ar salotų? O jeigu eičiau ir...


Ekstremali virtuvė: gąsdinanti, bet labai maistinga

Ekstremali virtuvė: gąsdinanti, bet labai maistinga

Kai kurie žmonės valgo tokius patiekalus, kad kitiems pasidarytų bloga vos išgirdus jų pavadinimus. Didžiosios Britanijos laikraštis "The Times" pristato neįprastų pasaulio patiekalų dešimtuką. Pasaulyje turbūt nėra labiau nesuderinamų...


Dubajuje – “aukščiausiai pasaulyje” esantis restoranas

Dubajuje – “aukščiausiai pasaulyje” esantis restoranas

Dubajuje sekmadienį atsidarė restoranas, esantis 422 metrų aukštyje – aukščiausio pasaulyje pastato “Burj Khalifa” 122-jame aukšte, pranešė šio projekto rangovai. 828 metrų aukščio pastate pradėjęs veikti restoranas suteiks...


Restoranų lankytojai: norime žinoti, ką valgome

Restoranų lankytojai: norime žinoti, ką valgome

Restoranų ir kavinių lankytojai tampa reiklesni – devyni iš dešimties žmonių, valgančių viešojo maitinimo įstaigose, pageidautų gauti daugiau informacijos apie maistą, kurį užsisako. Tai parodė "Unilever Food Solutions" iniciatyva...


Atsisakantys pusryčių rizikuoja nutukti

Atsisakantys pusryčių rizikuoja nutukti

Lietuviams nuo seno valgis buvęs šventas dalykas, todėl ir pusryčiai buvo laiminami. Valgyti lietuviškų kruopų košę ir dabar rekomenduoja mitybos specialistai, nes tai maistingas ir energijos teikiantis valgis. Tačiau klaipėdiečiai rytais kavinėse...


Kodėl moterys vengia valgyti restoranuose?

Kodėl moterys vengia valgyti restoranuose?

Valgyti viešojo maitinimo įstaigose moterims turėtų labai patikti, mat pačioms nereikia ruošti maisto ir po pietų plauti indų. Tačiau moterys valgyti ne namie bijo.


Kalorijų kiekis pagal patiekalo nuotrauką

Kalorijų kiekis pagal patiekalo nuotrauką

Į pagalbą dietologams ir visiems, norintiems kontroliuoti savo racioną įsijungia mokslininkai - kuriama programinė įranga, kuri vien pagal patiekalo nuotrauką galės jums pasakyti verta ar ne šį maistą valgyti. Tokia yra idėja. O kokia realybė?...

www.gradiali.com

www.gradiali.com

Viskas Jūsų sveikatai ir kokybiškam poilsui Palangoje ir Anykščiuose.
NAUJIENLAIŠKIO PRENUMERATA

Užsisakykite KELIONIUKLUBAS.LT savaitraštį!

Water inn Water inn Water inn Water inn