Vasario 22d. Šeštadienis

Kinų virtuvė

Peržiūrų skaičius: 18064
Kinų virtuvė

Kinų virtuve apibendrintai vadinamos Kinijoje esančios Tolimųjų Rytų virtuvės, išskiriant jas nuo japoniškos, korėjietiškos ir vietnamietiškos. Iš tiesų tai yra keletas savarankiškų virtuvinių tradicijų, kurios su kitomis Rytų Azijos virtuvėmis dalijasi daug bendrų produktų, prieskonių, taip pat filosofija ir maisto apdorojimo metodais, tačiau turi ir savo specifinių bruožų.

Paprastai pasaulio restoranuose dažniausiai yra paplitusi Kantono virtuvė, todėl daugumai pasakymas „kinų virtuvė“ asocijuojasi būtent su ja.

Kinijos virtuvių klasifikacija

Paprastai kinų virtuvė yra skirstoma į keturias arba aštuonias didžiąsias tradicijas:
Keturios didžiosios virtuvės:
Pekino virtuvė (Lucai) – paplitusi Šiaurės Kinijoje
Šanchajaus virtuvė (Huayangcai) – paplitusi Huanghe upės baseine.
Sičuano virtuvė (Chuancai) – paplitusi Vakarų Kinijoje (Sičuano ir Hunano provincijose)
Kantono virtuvė (Yuecai)) – paplitusi Pietų Kinijoje
Aštuonios didžiosios virtuvės:
Shandong virtuvė (Lucai) – sutampa su Pekino virtuve iš keturių didžiųjų virtuvių
Jiangsu virtuvė (Sucai) – viena Šanchajaus virtuvės atmainų, palitusi Jiangsu provincijoje.
Anhui virtuvė (Huicai) – viena Šanchajaus virtuvės atmainų, palitusi Anhui provincijoje.
Zhejiang virtuvė (Zhecai) – viena Šanchajaus virtuvės atmainų, palitusi Zhejiang provincijoje. Receptai iš šios virtuvės yra paplitę visame pasaulyje.
Kantono virtuvė (Yuecai) – šiuo atveju apima tik Guangdong provinciją.
Fujian virtuvė (Mincai) – paplitusi Fujian provincijoje.
Sičuano virtuvė (Chuancai) – šiuo atveju apima tik Sičuano provinciją.
Hunan virtuvė (Xiangcai) – viena Sičuano virtuvės atmainų, palitusi Hunan provincijoje.

Tautinės Kinijos virtuvės

Be šių virtuvių Kinijoje dar yra žinomos kai kurios tautinės, specifinės virtuvės, kurios į tradicinę klasifikaciją neįeina. Tarp jų yra:
Hakka virtuvė – hakka tautos virtuvė, viena Kantono virtuvės atmainų.
Chiuchou virtuvė – viena Kantono virtuvės atmainų aplink Chaozhou miestą.
Junanio virtuvė – Junanio provincijos virtuvė, stipriai įtakota vietinių tautų. Jai būdingas aštrus maistas ir gausus grybų vartojimas.
Makao virtuvė, paplitusi Makao mieste, kiniškų ir portugališkų tradicijų mišinys.
Shanxi virtuvė (Qincai) įtakota uigūrų ir kitų musulmoniškų tautų virtuvių. Patiekalai primena Makao virtuvę.
Mandžiūrų virtuvė – šiaurės Rytų Kinijoje paplitusi tradicija, įtakota vietinių mandžiūrų, korėjiečių, japonų, rusų tradicijų.
Musulmoniška kinų virtuvė (Qingzhencai) – paplitusi tarp kinų musulmonų, ypač hui, gyvenančių Vakarų Kinijoje.
Honkongo virtuvė – pasižymi įvairių kiniškų ir vakarietiškų virtuvių mišiniu.

Žymės: Kinų virtuvė
Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Pasibaigus vienam iš ilgųjų savaitgalių Kaune užregistruoti du ūmūs žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkiai. 16 žmonių, manoma, apsikrėtė kavinėse. Vienu atveju susirgo keturi draugai pavalgyti užsukę į vieną Kauno miesto kavinę, kitu atveju,...


Kalorijų kiekis pagal patiekalo nuotrauką

Kalorijų kiekis pagal patiekalo nuotrauką

Į pagalbą dietologams ir visiems, norintiems kontroliuoti savo racioną įsijungia mokslininkai - kuriama programinė įranga, kuri vien pagal patiekalo nuotrauką galės jums pasakyti verta ar ne šį maistą valgyti. Tokia yra idėja. O kokia realybė?...


Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kodėl kavinėse ir restoranuose dažnai išleidžiame daugiau pinigų, nei planavome? Nes meniu sudarytojai žino daug gudrybių, kaip išvilioti iš kliento daugiau pinigų, rašo laikraštis "The Indpendent".


Tėvai su savo atžalomis galės rinktis draugiškus mažyliui restoranus

Tėvai su savo atžalomis galės rinktis draugiškus mažyliui restoranus

Lietuvoje tėvai su mažais vaikais susiduria su problema, jog ne visos viešo maitinimo įstaigos yra jiems „draugiškos“. Siekdami tėvams palengvinti draugiškų mažyliams restoranų paieškas, socialinės atsakomybės projekto...


Restoranų lėkštėse GMO – jau norma?

Restoranų lėkštėse GMO – jau norma?

Kadangi Lietuvoje leidžiama prekiauti 165 maisto produktais, kuriuose yra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), vienokiu ar kitokiu būdu jie patenka ir į restoranų aplinką. Ar mes, kaip vartotojai, žinome ką valgome? Socialiai atsakingų...


Geriausias pasaulio restoranas jau trečiąkart – „Noma“

Geriausias pasaulio restoranas jau trečiąkart – „Noma“

Geriausiu pasaulio restoranu trečią kartą iš eilės britų specializuotas žurnalas išrinko „Noma“ Kopenhagoje. Kopenhagoje įsikūręs „Noma“, kurio vyriausiasis virėjas yra Rene Redzepi, daugiausiai siūlo Šiaurės šalių virtuvės...


Kaip nepasiklysti užsienio kavinių ir restoranų labirintuose

Kaip nepasiklysti užsienio kavinių ir restoranų labirintuose

Kelionės įspūdžius paįvairina ne tik sutikti žmonės, pamatyti turistiniai objektai, bet ir gardus maistas. Juk smagu prisiminti ne tik tūkstantmečius menančius pastatus, turkio spalvos jūrą, egzotiškus gyvūnus, bet ir įdomius skonio bei kvapų...


Lietuvių valgiai

Lietuvių valgiai

Tikriausiai kiekvienas lietuvis paklaustas apie lietuvišką virtuvę net nesuabejodamas atsakytų, kad mūsų virtuvės pagrindą sudaro bulviniai patiekalai. Iš dalies jie būtų teisūs. Bet nedaugelis susimąstytų, kad lietuviška virtuvę sudaro ne tik...

NAUJIENLAIŠKIO PRENUMERATA

Užsisakykite KELIONIUKLUBAS.LT savaitraštį!