Rugsėjo 20d. Penktadienis

Mokslininkai išsiaiškino, kaip priversti žmones mažiau valgyti

Peržiūrų skaičius: 5780
Mokslininkai išsiaiškino, kaip priversti žmones mažiau valgyti

Papildoma informacija, nurodanti, kiek reikės aktyviai judėti, norint sudeginti vieno ar kito patiekalo kalorijas, ragina žmones valgyti mažiau.

Teksaso universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kurio išvados skelbia - žmonės, gaudavę papildomos informacijos apie kalorijas ir vargus jų atsikratant, suvalgydavo mažiau.

Kaip skelbia BBC, žinojimas, jog sūrainio kalorijoms sudeginti teks dvi valandas eiti skubiu žingsniu, veikia geriau nei vien kalorijų skaičiaus pateikimas, mano specialistai. Šiuo metu planuojama atlikti daugiau šią hipotezę patvirtinsiančių tyrimų.

Mokslų daktarė Meena Shah ir Ashlei Jamesas 300 savanorių, kurių amžius siekė nuo 18 iki 30 metų, padalino į tris atskiras grupes.

Viena grupė gavo meniu be informacijos apie kalorijų kiekį patiekaluose, kita grupė skaitė meniu, kur informacija apie kalorijas buvo nurodyta, o tretieji gavo meniu, kur buvo nurodytas ne tik kalorijų skaičius, bet ir aktyvios veiklos (spartaus ėjimo) trukmė, per kurią minėtasis kalorijų skaičius bus sudegintas.

Visuose meniu buvo išvardyti tie patys patiekalai ir gėrimai, tarp kurių būta mėsainių, įvairių sumuštinių, salotų, traškučių, gaiviųjų gėrimų ir paprasto vandens.

Nė vienas iš tyrime dalyvavusių savanorių nežinojo, koks eksperimento tikslas. Be to, specialistai tyrimo metu atsižvelgė į savanorių justo alkio stiprumą.

Paaiškėjo, kad trečiajai grupei priklausę savanoriai suvalgė mažiau nei kitose dvejose grupėse buvę eksperimento dalyviai. Vidutiniškai jie suvartojo 100 kalorijų mažiau, suskaičiavo mokslininkai.

M. Shah sako: „Tai pirmasis tyrimas, kurio metu analizavome, kokį poveikį valgytojams turi pateikiama informacija apie tai, kiek laiko tektų intensyviai vaikščioti suvalgius vieną ar kitą patiekalą, kad pavyktų sudeginti jo kalorijas. Tyrimas parodė, jog tokia informacija tikrai naudinga“.

Specialistai spartų ėjimą kaip fizinio aktyvumą formą pasirinko dėl labai paprastos priežasties – ji visiems pažįstama ir prieinama.

Kalorijų skaičiavimas

„Negalime teigti, jog šis metodas būtų veiksmingas ir vyresniems nei 30 metų žmonėms, tad reikia atlikti daugiau tyrimų“, – pridūrė tyrimui vadovavusi mokslų daktarė.

Tyrimo rezultatus oficialiai akademikai ketina pristatyti „Experimental Biology 2013“ suvažiavime Bostone.

Vyresnioji Britų širdies ligų fondo dietologė Victoria Taylor sako, jog tyrimo rezultatai aiškiai parodo, jog sveikai gyventi padėsianti informacija suteikia žmonėms daugiau reikalingų žinių ir padeda tinkamai pasirinkti maistą.

„Nors informacijos apie fizinės veiklos trukmę pateikimas ir yra labai įdomi idėja, ši idėja labiau susijusi su širdį tausojančiu gyvenimo būdu, o ne kalorijų skaičiavimu. Restoranai taip pat turėtų siūlyti sveikesnius patiekalus mažesnėmis porcijomis, naudoti mažiau druskos, riebalų ir cukraus. Nesvarbu, ar valgote namie, ar kavinėje, geriausias būdas apsaugoti savo širdį – valgyti daug vaisių ir daržovių“, – teigia specialistė.

Šaltinis: Delfi
Žymės: oras valgyti , valgymas
Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Ketvirtadalis, t.y. 25 procentai, 25-50 m. miestuose gyvenančių ir internetu besinaudojančių lietuvių 2-3 kartus per savaitę neturi laiko pietums, kartą į savaitę tai nutinka 27 proc. apklaustųjų. Tokie duomenys gauti sveiko greito maisto tinklo...


Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Pasibaigus vienam iš ilgųjų savaitgalių Kaune užregistruoti du ūmūs žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkiai. 16 žmonių, manoma, apsikrėtė kavinėse. Vienu atveju susirgo keturi draugai pavalgyti užsukę į vieną Kauno miesto kavinę, kitu atveju,...


Lietuvių valgiai

Lietuvių valgiai

Tikriausiai kiekvienas lietuvis paklaustas apie lietuvišką virtuvę net nesuabejodamas atsakytų, kad mūsų virtuvės pagrindą sudaro bulviniai patiekalai. Iš dalies jie būtų teisūs. Bet nedaugelis susimąstytų, kad lietuviška virtuvę sudaro ne tik...


Dubajuje – “aukščiausiai pasaulyje” esantis restoranas

Dubajuje – “aukščiausiai pasaulyje” esantis restoranas

Dubajuje sekmadienį atsidarė restoranas, esantis 422 metrų aukštyje – aukščiausio pasaulyje pastato “Burj Khalifa” 122-jame aukšte, pranešė šio projekto rangovai. 828 metrų aukščio pastate pradėjęs veikti restoranas suteiks...


Kinų virtuvė

Kinų virtuvė

Kinų virtuve apibendrintai vadinamos Kinijoje esančios Tolimųjų Rytų virtuvės, išskiriant jas nuo japoniškos, korėjietiškos ir vietnamietiškos. Iš tiesų tai yra keletas savarankiškų virtuvinių tradicijų, kurios su kitomis Rytų Azijos virtuvėmis...


Vasaros meniu

Vasaros meniu

Į iškylą gamtoje - jokių greitai gendančių maisto produktų. Pietūs - tik švarioje, tvarkingoje kavinėje. Tai priesakai, kuriuos privalu vykdyti vasarą. "Vasaros metu padaugėja žarnyno infekcinių susirgimų. Dažniausia jų priežastis -...


Vasara koreguoja meniu

Vasara koreguoja meniu

Į iškylą gamtoje - jokių greitai gendančių maisto produktų. Pietūs - tik švarioje, tvarkingoje kavinėje. Tai priesakai, kuriuos privalu vykdyti vasarą. "Vasaros metu padaugėja žarnyno infekcinių susirgimų. Dažniausia jų priežastis -...


Ar kavinėje galiu užsikrėsti salmonelioze?

Ar kavinėje galiu užsikrėsti salmonelioze?

Skaičiau, kad šiltuoju sezonu ypač dažnai užsikrečiama salmonelioze, tai ką dabar daryti – į kavines ar kitas viešojo maitinimo įstaigas neiti, kad neduok Dieve nesuvalgytum kokiais parazitais užkrėsto kepsnio ar salotų? O jeigu eičiau ir...

www.gradiali.com

www.gradiali.com

Viskas Jūsų sveikatai ir kokybiškam poilsui Palangoje ir Anykščiuose.
NAUJIENLAIŠKIO PRENUMERATA

Užsisakykite KELIONIUKLUBAS.LT savaitraštį!

Water inn Water inn Water inn Water inn