Lapkričio 12d. Antradienis

Mokslininkai išsiaiškino, kaip priversti žmones mažiau valgyti

Peržiūrų skaičius: 5780
Mokslininkai išsiaiškino, kaip priversti žmones mažiau valgyti

Papildoma informacija, nurodanti, kiek reikės aktyviai judėti, norint sudeginti vieno ar kito patiekalo kalorijas, ragina žmones valgyti mažiau.

Teksaso universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kurio išvados skelbia - žmonės, gaudavę papildomos informacijos apie kalorijas ir vargus jų atsikratant, suvalgydavo mažiau.

Kaip skelbia BBC, žinojimas, jog sūrainio kalorijoms sudeginti teks dvi valandas eiti skubiu žingsniu, veikia geriau nei vien kalorijų skaičiaus pateikimas, mano specialistai. Šiuo metu planuojama atlikti daugiau šią hipotezę patvirtinsiančių tyrimų.

Mokslų daktarė Meena Shah ir Ashlei Jamesas 300 savanorių, kurių amžius siekė nuo 18 iki 30 metų, padalino į tris atskiras grupes.

Viena grupė gavo meniu be informacijos apie kalorijų kiekį patiekaluose, kita grupė skaitė meniu, kur informacija apie kalorijas buvo nurodyta, o tretieji gavo meniu, kur buvo nurodytas ne tik kalorijų skaičius, bet ir aktyvios veiklos (spartaus ėjimo) trukmė, per kurią minėtasis kalorijų skaičius bus sudegintas.

Visuose meniu buvo išvardyti tie patys patiekalai ir gėrimai, tarp kurių būta mėsainių, įvairių sumuštinių, salotų, traškučių, gaiviųjų gėrimų ir paprasto vandens.

Nė vienas iš tyrime dalyvavusių savanorių nežinojo, koks eksperimento tikslas. Be to, specialistai tyrimo metu atsižvelgė į savanorių justo alkio stiprumą.

Paaiškėjo, kad trečiajai grupei priklausę savanoriai suvalgė mažiau nei kitose dvejose grupėse buvę eksperimento dalyviai. Vidutiniškai jie suvartojo 100 kalorijų mažiau, suskaičiavo mokslininkai.

M. Shah sako: „Tai pirmasis tyrimas, kurio metu analizavome, kokį poveikį valgytojams turi pateikiama informacija apie tai, kiek laiko tektų intensyviai vaikščioti suvalgius vieną ar kitą patiekalą, kad pavyktų sudeginti jo kalorijas. Tyrimas parodė, jog tokia informacija tikrai naudinga“.

Specialistai spartų ėjimą kaip fizinio aktyvumą formą pasirinko dėl labai paprastos priežasties – ji visiems pažįstama ir prieinama.

Kalorijų skaičiavimas

„Negalime teigti, jog šis metodas būtų veiksmingas ir vyresniems nei 30 metų žmonėms, tad reikia atlikti daugiau tyrimų“, – pridūrė tyrimui vadovavusi mokslų daktarė.

Tyrimo rezultatus oficialiai akademikai ketina pristatyti „Experimental Biology 2013“ suvažiavime Bostone.

Vyresnioji Britų širdies ligų fondo dietologė Victoria Taylor sako, jog tyrimo rezultatai aiškiai parodo, jog sveikai gyventi padėsianti informacija suteikia žmonėms daugiau reikalingų žinių ir padeda tinkamai pasirinkti maistą.

„Nors informacijos apie fizinės veiklos trukmę pateikimas ir yra labai įdomi idėja, ši idėja labiau susijusi su širdį tausojančiu gyvenimo būdu, o ne kalorijų skaičiavimu. Restoranai taip pat turėtų siūlyti sveikesnius patiekalus mažesnėmis porcijomis, naudoti mažiau druskos, riebalų ir cukraus. Nesvarbu, ar valgote namie, ar kavinėje, geriausias būdas apsaugoti savo širdį – valgyti daug vaisių ir daržovių“, – teigia specialistė.

Šaltinis: Delfi
Žymės: oras valgyti , valgymas
Vasara koreguoja meniu

Vasara koreguoja meniu

Į iškylą gamtoje - jokių greitai gendančių maisto produktų. Pietūs - tik švarioje, tvarkingoje kavinėje. Tai priesakai, kuriuos privalu vykdyti vasarą. "Vasaros metu padaugėja žarnyno infekcinių susirgimų. Dažniausia jų priežastis -...


Tėvai su savo atžalomis galės rinktis draugiškus mažyliui restoranus

Tėvai su savo atžalomis galės rinktis draugiškus mažyliui restoranus

Lietuvoje tėvai su mažais vaikais susiduria su problema, jog ne visos viešo maitinimo įstaigos yra jiems „draugiškos“. Siekdami tėvams palengvinti draugiškų mažyliams restoranų paieškas, socialinės atsakomybės projekto...


Atsisakantys pusryčių rizikuoja nutukti

Atsisakantys pusryčių rizikuoja nutukti

Lietuviams nuo seno valgis buvęs šventas dalykas, todėl ir pusryčiai buvo laiminami. Valgyti lietuviškų kruopų košę ir dabar rekomenduoja mitybos specialistai, nes tai maistingas ir energijos teikiantis valgis. Tačiau klaipėdiečiai rytais kavinėse...


Kalorijų kiekis pagal patiekalo nuotrauką

Kalorijų kiekis pagal patiekalo nuotrauką

Į pagalbą dietologams ir visiems, norintiems kontroliuoti savo racioną įsijungia mokslininkai - kuriama programinė įranga, kuri vien pagal patiekalo nuotrauką galės jums pasakyti verta ar ne šį maistą valgyti. Tokia yra idėja. O kokia realybė?...


Restoranų lėkštėse GMO – jau norma?

Restoranų lėkštėse GMO – jau norma?

Kadangi Lietuvoje leidžiama prekiauti 165 maisto produktais, kuriuose yra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), vienokiu ar kitokiu būdu jie patenka ir į restoranų aplinką. Ar mes, kaip vartotojai, žinome ką valgome? Socialiai atsakingų...


Geriausias pasaulio restoranas jau trečiąkart – „Noma“

Geriausias pasaulio restoranas jau trečiąkart – „Noma“

Geriausiu pasaulio restoranu trečią kartą iš eilės britų specializuotas žurnalas išrinko „Noma“ Kopenhagoje. Kopenhagoje įsikūręs „Noma“, kurio vyriausiasis virėjas yra Rene Redzepi, daugiausiai siūlo Šiaurės šalių virtuvės...


Restoranuose – naujausios gaminimo technologijos

Restoranuose – naujausios gaminimo technologijos

Lietuvos restoranų virtuvėse plinta modernios gaminimo technologijos. Pavyzdžiui, mėsa verdama žemesnėje nei 100 laipsnių temperatūroje, o naudojant šaltą azotą gaminami ledai ar agurkų ikrai.


Vilniaus centre – pirmas „Gedimino Dvaras” lietuviškos virtuvės restoranas

Vilniaus centre – pirmas „Gedimino Dvaras” lietuviškos virtuvės restoranas

Džiugi žinia tiems, kuriems rūpi jauki valgymo kultūra – nuostabi virtuvė prieinamomis kainomis, puikus geranoriškas aptarnavimas – ir visa tai miesto centre. Labai malonu, kad sostinės Gedimino prospekte 26, rugsėjo 18 d. duris atvers...

www.gradiali.com

www.gradiali.com

Viskas Jūsų sveikatai ir kokybiškam poilsui Palangoje ir Anykščiuose.
NAUJIENLAIŠKIO PRENUMERATA

Užsisakykite KELIONIUKLUBAS.LT savaitraštį!