Vasario 22d. Šeštadienis

Tėvai su savo atžalomis galės rinktis draugiškus mažyliui restoranus

Peržiūrų skaičius: 6020
Tėvai su savo atžalomis galės rinktis draugiškus mažyliui restoranus

Lietuvoje tėvai su mažais vaikais susiduria su problema, jog ne visos viešo maitinimo įstaigos yra jiems „draugiškos“. Siekdami tėvams palengvinti draugiškų mažyliams restoranų paieškas, socialinės atsakomybės projekto „Draugiškas mažyliui“ iniciatoriai sudarinės Lietuvos draugiškų restoranų sąrašą.

Šios iniciatyvos partnerėmis bus kviečiamos tapti visos Lietuvos viešojo maitinimo įstaigos, atitinkančios svarbiausius vertinimo kriterijus bei pasiruošusios draugiškai priimti mažuosius lankytojus.

„Vis dažniau iš tėvų, turinčių mažų vaikų, pasigirsta nusiskundimų, jog apsilankius kavinėse bei restoranuose nėra galimybės saugiai pasodinti kūdikį specialioje kėdutėje, o rasti maitinimo vietą, kurioje būtų įrengtos žaidimo vietos vaikams, itin sudėtinga. Todėl šia iniciatyva norime paskatinti šalies restoranus atkreipti dėmesį į savo lankytojų su mažyliais poreikius“, – sako viena iš projekto „Draugiškas mažyliui“ iniciatorių Jekaterina Burneikienė.

„Draugiško mažyliui restorano“ statusas bei specialus iniciatyvos lipdukas bus suteikiamas visiems Lietuvos restoranams, kurie atitiks bent 3 iš 5 pagrindinių vertinimo kriterijų: kūdikio pervystymo vieta, vaikiška kėdutė, vaikiškas meniu, mažiesiems skirta žaidimų aikštelė ar kitos pramogos bei galimybė prie stalo patogiai privažiuoti su vežimėliu. Taip pat bus įvardinti ir tokie papildomi restoranų privalumai kaip galimybė netoli pastatyti automobilį, lauko žaidimo aikštelė, atskira patalpa vaiko žindymui.

Restoranų vertinimo kriterijai nustatyti, atsižvelgus į tėvų nuomonę bei geruosius užsienio valstybių pavyzdžius. J. Burneikienės teigimu, net ir mažiausioje, pavyzdžiui, Paryžiaus ar Londono, kavinukėje tėvai nesunkiai gali įvažiuoti su vaikų vežimėliais, pamaitinti ar pervystyti kūdikį atskiroje, specialiai tam skirtoje, patalpoje. Neretai mažyliams draugiškuose užsienio restoranuose siūlomas vaikiškas meniu, kuris leidžia rinktis netgi organiškus patiekalus, o atsinešus savo maistą, jį galima pašildyti vietoje.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančiosios direktorės Eglės Dilkienės teigimu, šalies restoranai siekia sukurti patogią aplinką kiekvienam lankytojui – taip pat ir tėvams bei jų mažyliams, tačiau ne kiekviena maitinimo įstaiga turi pakankamai galimybių įrengti specialias erdves mažyliams.

„Šiuo metu tinkamiausiai tėvus su mažais vaikais priima viešbučių restoranai, kadangi jų infrastruktūra užtikrina geriausias sąlygas maitinti ar vystyti kūdikį, privažiuoti vežimėliu bei garantuoja kitus patogumus. Pavienių maitinimo įstaigų, kurios suteiktų panašias sąlygas, deja, nėra daug. Todėl tokios iniciatyvos, kurios skatina draugiškų mažyliams restoranų vystymąsi, yra sveikintinos“, – teigia E. Dilkienė.

Išsakyti savo nuomonę apie draugiškus mažyliams restoranus visoje Lietuvoje gali visi atsakingi ir iniciatyvūs tėvai projekto puslapyje www.draugiskasmazyliui.lt.

„Draugiškas mažyliui“ – tai bendra „Johnson‘s baby“ bei atsakingų mažylių tėvų iniciatyva, kuria siekiama atrasti ir spręsti problemas, su kuriomis viešose miesto vietose nuolat susiduria mažylių tėvai. Viena iš pirmųjų startavusių  projekto iniciatyvų – interaktyvus pasivaikščiojimo takų žemėlapis, raginantis ne tik atkreipti dėmesį į pasivaikščiojimo svarbą, bet ir kviečiantis tėvus dalintis jų pamėgtomis pasivaikščiojimo trasomis.

Mokslininkai išsiaiškino, kaip priversti žmones mažiau valgyti

Mokslininkai išsiaiškino, kaip priversti žmones mažiau valgyti

Papildoma informacija, nurodanti, kiek reikės aktyviai judėti, norint sudeginti vieno ar kito patiekalo kalorijas, ragina žmones valgyti mažiau. Teksaso universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kurio išvados skelbia - žmonės, gaudavę papildomos...


Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Ketvirtadalis, t.y. 25 procentai, 25-50 m. miestuose gyvenančių ir internetu besinaudojančių lietuvių 2-3 kartus per savaitę neturi laiko pietums, kartą į savaitę tai nutinka 27 proc. apklaustųjų. Tokie duomenys gauti sveiko greito maisto tinklo...


Lietuvių valgiai

Lietuvių valgiai

Tikriausiai kiekvienas lietuvis paklaustas apie lietuvišką virtuvę net nesuabejodamas atsakytų, kad mūsų virtuvės pagrindą sudaro bulviniai patiekalai. Iš dalies jie būtų teisūs. Bet nedaugelis susimąstytų, kad lietuviška virtuvę sudaro ne tik...


Restoranų lankytojai: norime žinoti, ką valgome

Restoranų lankytojai: norime žinoti, ką valgome

Restoranų ir kavinių lankytojai tampa reiklesni – devyni iš dešimties žmonių, valgančių viešojo maitinimo įstaigose, pageidautų gauti daugiau informacijos apie maistą, kurį užsisako. Tai parodė "Unilever Food Solutions" iniciatyva...


Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Pasibaigus vienam iš ilgųjų savaitgalių Kaune užregistruoti du ūmūs žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkiai. 16 žmonių, manoma, apsikrėtė kavinėse. Vienu atveju susirgo keturi draugai pavalgyti užsukę į vieną Kauno miesto kavinę, kitu atveju,...


Ar kavinėje galiu užsikrėsti salmonelioze?

Ar kavinėje galiu užsikrėsti salmonelioze?

Skaičiau, kad šiltuoju sezonu ypač dažnai užsikrečiama salmonelioze, tai ką dabar daryti – į kavines ar kitas viešojo maitinimo įstaigas neiti, kad neduok Dieve nesuvalgytum kokiais parazitais užkrėsto kepsnio ar salotų? O jeigu eičiau ir...


E. Aleksandravičiūtė: klientas turi teisę žinoti, ką valgo

E. Aleksandravičiūtė: klientas turi teisę žinoti, ką valgo

Europos Sąjungoje kelerius metus tęsiasi diskusijos dėl to, ar maitinimo įstaigos savo valgiaraščiuose turėtų žymėti tuos patiekalų ingridientus, kurie žmogui gali sukelti alergiją. Lietuvoje buvo siūlyta meniu žymėti patiekalus, kurių gamybai...


Galvokime, kokį maistą vartosime poilsiaudami

Galvokime, kokį maistą vartosime poilsiaudami

Vasarą padaugėja per maistą plintančių infekcijų, nes šių ligų sukėlėjai esant šiltam orui gali ilgai išgyventi aplinkoje, o patekę į maisto produktus - netgi daugintis. Kai kurios bakterijos gamina toksiną, kuris gali sukelti apsinuodijimą...

NAUJIENLAIŠKIO PRENUMERATA

Užsisakykite KELIONIUKLUBAS.LT savaitraštį!