Kelioniuklubas.lt
  • Pradžia
  • Naujienos
  • Partnerio turinys
  • Patarimai
  • Laisvalaikis
    • Žvejyba
    • Video
  • Kelionės
Kelioniuklubas.lt
  • Pradžia
  • Naujienos
  • Partnerio turinys
  • Patarimai
  • Laisvalaikis
    • Žvejyba
    • Video
  • Kelionės
  • Laisvalaikis

Vasaros meniu

Į iškylą gamtoje – jokių greitai gendančių maisto produktų. Pietūs – tik švarioje, tvarkingoje kavinėje. Tai priesakai, kuriuos privalu vykdyti vasarą.

“Vasaros metu padaugėja žarnyno infekcinių susirgimų. Dažniausia jų priežastis – mikroorganizmais užteršti maisto produktai. Jais apsinuodijama nesilaikant elementarių higienos reikalavimų, neteisingai ruošiant ir laikant maisto produktus. Karštyje maistas greitai genda, todėl net ir esant geroms sanitarinėms sąlygoms žarnyno infekcijos lieka svarbi problema”, – perspėja Vilniaus visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė Daina Mainelė

Užkrečiamųjų ligų valstybės registro duomenimis šalyje kasmet užregistruojama nuo 11 iki 20 tūkstančių šių ligų atvejų. Žarnyno infekcinės ligos vidutiniškai sudaro apie 3 proc. visų užkrečiamųjų ligų, iš jų apie 70 proc. – bakterinės etiologijos infekcijos (salmoneliozė, kampilobakteriozė, šigeliozė, jersiniozė, kitos bakterinės infekcijos), apie 30 proc. – virusinės žarnyno infekcijos, sukeltos norovirusų, rotavirusų ir kt.

Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centro duomenimis didžiausias sergamumas salmonelioze registruojamas liepos, rugpjūčio mėnesiais.

Žarnyno infekcinių ligų sukėlėjai į žmogaus organizmą patenka per burną, dažniausiai su maistu, kiek rečiau per nešvarias rankas ar šiais mikroorganizmais užterštus aplinkos daiktus, pavyzdžiui, žaislus, žindukus. Pagrindiniai salmoneliozės rizikos veiksniai yra kiaušiniai, vištiena ir jų produktai. Kampilobakteriozė plinta per vištienos, mėsos produktus, taip pat nevirintą, nepasterizuotą pieną ir jo produktus. Ne zoonozėmis (šigelioze, virusinėmis žarnyno infekcijomis) dažniausiai užsikrečiama žmogaus rankomis užterštu maistu – žaliaviniu pienu ir iš jo pagamintais produktais, mišrainėmis, salotomis, tačiau dažniausiai maistu, kuris vartojamas be papildomo apdorojimo šiluma.

Kiekvienai bakterijų rūšiai būdinga tam tikra optimali dauginimosi temperatūra. Daugelio bakterijų, sukeliančių apsinuodijimus, dauginimosi temperatūra atitinka žmogaus kūno temperatūrą. Šaldytuve bakterijos praktiškai nesidaugina, nors jos ir nežūsta. Bakterijos, sukeliančios apsinuodijimus maistu, greičiausiai dauginasi esant 10-65 laipsnių šilumos temperatūrai.

“Vasara – atostogų ir iškylų metas, tad itin atidžiai reikėtų rinktis maisto produktus, imamus į kelionę. Reikėtų atsisakyti pyragų, pyragaičių su kiaušinių putėsiais, pertepimais ar kremais, nes tai vieni pavojingiausių produktų, galinčių sukelti apsinuodijimą maistu. Reikėtų vengti į iškylas imti greitai gendančius pieno, mėsos, karšto rūkymo produktus, o vietoj jų rinktis šalto rūkymo produktus, džiovintus vaisius, džiūvėsius, riestainius, sausainius, riešutus. Taip pat kelionių metu reikėtų atidžiai rinktis kavines ir nevalgyti neaiškios kilmės patiekalų ir produktų, laikomų ne šaldytuve”, – pataria D.Mainelė.

Norint išvengti apsinuodijimo maistu, reikia:

Rankas plauti šiltu vandeniu su muilu.

Prieš gaminant patiekalus iš žalios mėsos, paukštienos, kiaušinių ir baigus juos gaminti reikia plauti rankas, stalus, indus, įrankius.

Pagaminto maisto nedėti į indus, kuriuose buvo laikomi žali maisto produktai.

Dažnai skalbti virtuvines pašluostes ir plaušines.

Pyragaičius, tortus, varškės kremus, pasterizuotą pieną ir jo produktus laikykite iki +6°C temperatūroje, maltą mėsą ir jos pusgaminius iki +2° C, kiaušinius, atšaldytą paukštieną ir jos pusgaminius, triušieną, smulkią žvėrieną – iki +4° C, šviežią atšaldytą mėsą – iki +7° C.

Stipriai sušaldytus produktus atšildyti šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.

Būtina kuo greičiau suvalgyti ką tik pagamintą maistą, o jo likučius laikyti šaldytuve.

Nevalgykite žalių kiaušinių, nepakankamai termiškai paruoštos mėsos arba paukštienos.

Nevalgykite namie pagamintų konservų, kurių dangteliai išpūsti ar pažeisti.

Atsiradus pirmiesiems apsinuodijimo požymiams būtina kreiptis pagalbos į medicinos įstaigą.

Kiti įrašai
  • vasaros meniu
Kiti įrašai
kalėdinės dovanos
View Post

Kuo yra ypatingos kalėdinės dovanos?

Kelionės į Lenkiją
View Post

Ieškote kelionės tikslo savaitgalio išvykai? Atraskite kaimyninių valstybių sostines

plaukimas baidarėmis
View Post

Pasiplaukiojimas baidarėmis – linksmas ir turiningas laisvalaikio praleidimo būdas

Vilniaus sapnas
View Post

„Vilniaus sapno“ misterijos premjerą vidurnaktį pirmoji pamatė Palanga

Kultūros naktis
View Post

„Kultūros naktis 2022“ renginių programa

Tech Spa Terasa
View Post

Druskininkuose nauja koncertų erdvė -Tech Spa Terasa!

Druskininkai laisvalaikis
View Post

TOP5 veiklos vaikams Druskininkų kurorte

Renginiai Kaune
View Post

Birželio renginių prognozė: šiuolaikiniai festivaliai ir unikalios patirtys

Vilniaus papludimiai
View Post

Naujas maudymosi sezonas: du nauji paplūdimiai, vietos ir neįgaliems, ir augintinių turintiems žmonėms

NAUJIENOS

atostogų akimirkos

L. Pobedonoscevas dalinasi prisiminimais iš kelionių – nuo magiškos Balio salos iki Madagaskare valgyto šikšnosparnio

Lietuvos oro uostai

Lietuvos oro uostuose startuos aviacijos vasaros sezonas 2023: keleiviams siūlys skristi daugiau nei 80 krypčių

Bagažo sistema Vilniaus oro uostas

Inovacijos Vilniaus oro uosto naujajame išvykimo terminale: planuojama moderniausia regione registruoto bagažo valdymo ir patikros sistema

Kelionės vaistai

Atmintinė keliautojams: kokiais vaistais pasirūpinti ir kokius darbus atlikti iš anksto?

Tiesioginiai skrydžiai į Turkiją

Po ilgesnės nei 10 metų pertraukos Kauną su Turkija vasaros atostogų metu tiesiogiai sujungs vienintelis kelionių organizatorius

Lietuvos oro uostai srautai

Aviacija atsigauna sparčiau nei tikėtasi: vasarį Lietuvos oro uostuose pavyko atstatyti 90 proc. keleivių srauto

PATARIMAI

Kaip išsirinkti dviratį?

Kaip nepasiklysti užsienio kavinių ir restoranų labirintuose

Keli maisto receptukai maisto gamtoje paįvairinimui

Kaip išvengti nemalonumų atostogaujant

Riebalus deginantys produktai

Keliaujame drauge su savo augintiniais. Ką verta žinoti?

PARTNERIO TURINYS

Graikija – įvadas į Europos pažinimą

Studijos užsienyje: išvykite pasitikėdami savo kalbinėmis žiniomis

Skubus fototechnikos taisymas Vilniuje

Patogus poilsis gamtoje – misija įmanoma!

Kaip pasirinkti tinkamą dviratį?

MANFROTTO trikojai puikioms akimirkoms įamžinti.

LAISVALAIKIS

SKRYDIS ORO BALIONU: ką reikia žinoti?

Aromaterapija – malonu ir naudinga

Į Vilniaus knygų mugę – patogiai viešuoju transportu

Amatų skveras

Naujamiestyje atverta nauja viešoji erdvė – Amatų skveras

Druskininkai laisvalaikis

TOP5 veiklos vaikams Druskininkų kurorte

kalėdinės dovanos

Kuo yra ypatingos kalėdinės dovanos?

Karolina
Kelioniuklubas.lt
  • Reklama
  • Kontaktai
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / automedia.lt / skaitome.lt / verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt
Partneriai:  Automobilių nuoma / Bikko.lt

Input your search keywords and press Enter.