Kelioniuklubas.lt
  • Pradžia
  • Naujienos
  • Partnerio turinys
  • Patarimai
  • Laisvalaikis
    • Žvejyba
    • Video
  • Kelionės
Kelioniuklubas.lt
  • Pradžia
  • Naujienos
  • Partnerio turinys
  • Patarimai
  • Laisvalaikis
    • Žvejyba
    • Video
  • Kelionės
  • Laisvalaikis

Restoranų lankytojai: norime žinoti, ką valgome

Restoranų ir kavinių lankytojai tampa reiklesni – devyni iš dešimties žmonių, valgančių viešojo maitinimo įstaigose, pageidautų gauti daugiau informacijos apie maistą, kurį užsisako.

Tai parodė “Unilever Food Solutions” iniciatyva atliktas tarptautinis tyrimas. Anot mitybos specialistų, menkas klientų informuotumas apie maistinę patiekalų vertę yra viena didžiausių sveikos mitybos kliūčių.

Septyniose pasaulio šalyse atlikta apklausa atskleidė vis didėjantį skaidresnės informacijos apie maistą poreikį: vartotojai nori žinoti, kokie ingredientai naudojami patiekaluose ir kas juos tiekia. Lankytojus taip pat domina, ar viešojo maitinimo įstaigos laikosi higienos ir maisto saugumo normų.

Tokio pobūdžio informacija aktualiausia sparčiai besivystančių šalių, ypač Kinijos ir Brazilijos, piliečiams – net 90 proc. respondentų, gyvenančių nevakarietiškose valstybėse, teigė norintys išsamesnės informacijos apie viešojo maitinimo įstaigose siūlomų patiekalų sudėtį, kad būtų lengviau priimti sprendimus, susijusius su sveika gyvensena. Jiems pritaria ir didžioji dalis vakariečių. 87 proc. visų apklaustųjų mano, jog produktų maistinių verčių nurodymas restoranuose bei kavinėse paskatintų juos rinktis sveikesnius patiekalus.

Paklausti, kokia konkreti informacija juos domintų maitinantis ne namuose, dauguma respondentų nurodė, kad jiems svarbiausi trys pagrindiniai dalykai: iš ko gaminamas patiekalas, kaip jis pagamintas ir kokia jo maistinė vertė. Be to, maždaug du trečdaliai apklaustųjų teigė, jog valgiaraščiuose taip pat turėtų būti naudojami žymėjimai, analogiški randamiems ant maisto prekių pakuočių: specialus ženklinimas mažai riebalų ar druskos turintiems patiekalams, kalorijų kiekis ir pan. Šiuo metu tokia informacija teikiama tik vienoje iš apklaustųjų valstybių – Didžiojoje Britanijoje.

“Meniu ženklinimas restoranuose, kavinėse, būtų ypač aktualus įvairiomis alergijomis ar diabetu sergantiems lankytojams”, – sako dietologė Daiva Pipiraitė. Anot jos, maždaug pusė Lietuvos gyventojų turi antsvorio, o besistengiantys kontroliuoti svorį neretai susiduria su valgymo kavinėse, restoranuose problema: laiko maitintis namuose trūksta, o valgant viešojo maitinimo įstaigoje nėra aiški nei patiekalo sudėtis, nei kalorijų ar maistinių medžiagų kiekis, todėl svorio metimas tampa sunkesne užduotimi.

“Lengvai pasisavinamų angliavandenių, sočiųjų bei trans riebalų, maisto priedų, kalorijų kiekio patiekaluose žymėjimas atkreiptų net skeptikų dėmesį ir duotų teigiamus ilgalaikius poveikio sveikatai rezultatus. Kavinių bei restoranų patiekalų ženklinimas taip pat labai praverstų tėvams, ugdantiems teisingus vaikų maitinimosi įpročius”, – sakė Daiva Pipiraitė.

Labiausiai į augančius klientų pageidavimus atsižvelgti turėtų restoranai bei valgyklos – daugumos respondentų nuomone būtent jie, o ne maisto produktų gamintojai, turėtų parodyti pavyzdį ir inicijuoti detalesnės informacijos apie patiekalų sudėtį pateikimą valgiaraščiuose.

“Pastaruoju metu restorano personalas vis dažniau manęs teiraujasi apie gaminamų patiekalų sudėtį – jaučiamas išaugęs klientų susidomėjimas šia informacija. Be to, keičiasi ir pats klausimų pobūdis: seniau dauguma lankytojų norėjo sužinoti, ar patiekale nėra ingredientų, kuriems jie alergiški, dabar vis dažniau teiraujamasi apie valgio maistinę vertę, mononatrio glutamatą ir panašiai. Taigi poreikis detalesniam patiekalų ženklinimui didėja”, – sakė Lietuvos Restoranų Vyriausiųjų Virėjų ir Konditerių Asociacijos prezidentas Stanislavas Kizenevičius.

Nepaisant akivaizdaus poreikio išsamiau ženklinti patiekalus, apklausa atskleidė, jog skirtingų šalių vartotojai neturi vieningos nuomonės, kaip tai turėtų būti atliekama. Respondentai minėjo ikonas, panašias į naudojamas sveikiems maisto produktams parduotuvėse žymėti, taip pat įvairias sveikatos apsaugos specialistų rekomendacijas. Akivaizdu, jog efektyvaus ir informatyvaus žymėjimo, leidžiančio vartotojams priimti sveikesnius sprendimus, suradimas taps nemenku iššūkiu maisto pramonei.

Apklausą “Unilever Food Solutions” užsakymu atliko bendrovė “BrainJuicer”. Iš viso apklausta 3500 respondentų, valgančių kavinėse bent kartą per savaitę, iš septynių šalių: JAV, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Rusijos, Brazilijos, Kinijos bei Turkijos. Apklausa pasauliniu lygiu vykdoma dukart per metus ir publikuojama bendrovės leidinyje “Pasaulio valgiaraščių apžvalga” (World Menu Report).

Kiti įrašai
  • restoranai
Kiti įrašai
Skrydžio rėžimas
View Post

Su skrydžio režimu atsisveikinsime jau birželį: fizikos mokslų daktaras aiškina, kodėl nuo šiol galėsime naršyti skrendant

Vasaros skaitykla Palangoje
View Post

Duris atveria Palangos vasaros skaitykla

kalėdinės dovanos
View Post

Kuo yra ypatingos kalėdinės dovanos?

Kelionės į Lenkiją
View Post

Ieškote kelionės tikslo savaitgalio išvykai? Atraskite kaimyninių valstybių sostines

plaukimas baidarėmis
View Post

Pasiplaukiojimas baidarėmis – linksmas ir turiningas laisvalaikio praleidimo būdas

Vilniaus sapnas
View Post

„Vilniaus sapno“ misterijos premjerą vidurnaktį pirmoji pamatė Palanga

Kultūros naktis
View Post

„Kultūros naktis 2022“ renginių programa

Tech Spa Terasa
View Post

Druskininkuose nauja koncertų erdvė -Tech Spa Terasa!

Druskininkai laisvalaikis
View Post

TOP5 veiklos vaikams Druskininkų kurorte

NAUJIENOS

Indijos vandenyno pakrante

Iš Vilniaus į Keniją bus galima nuskristi be persėdimų

Finnair

„Finnair“ žiemos sezone siūlys dažnesnius skrydžius tarp Vilniaus ir Helsinkio

Vilniaus oro uostas

Inovacijos ateina į Vilniaus oro uostą – kokie patogumai lauks keleivių naujajame išvykimo terminale ir aplink?

Emigrantai kelionė namo

Sklandesniam grįžimui į Lietuvą emigrantams pataria pasirūpinti keliais dalykais

GPU irenginiai VNO

Europos Komisija skyrė paramą Lietuvos oro uostams ir Rygos oro uostui: bus plėtojami modernūs elektros energijos projektai, kurie mažins poveikį aplinkai

Atostogų pabaiga stresas

Atostogų sezono pabaiga: kaip neiššvaistyti gerų emocijų ir į darbus grįžti be streso?

PATARIMAI

Kaip tinkamai elgtis Kinijoje?

Kaip tinkamai pasiruošti kelionei?

Pailsėjęs žmogus laimingesnis

Terminų žodynas (ką reikia žinoti apie viešbučius)

Oda rūpintis neskubama

Ką reikia žinoti nuomojantis automobilį

PARTNERIO TURINYS

Kaip elgiasi gyvūnai kelionės metu

Kaip pasirinkti tinkamą dviratį?

Graikija – įvadas į Europos pažinimą

Skubus fototechnikos taisymas Vilniuje

MANFROTTO trikojai puikioms akimirkoms įamžinti.

Planšečių taisymas Vilniuje

LAISVALAIKIS

Mokslininkas: vis labiau populiarėja moterų sekso turizmas

Aromaterapija – malonu ir naudinga

Restoranų lėkštėse GMO – jau norma?

Tech Spa Terasa

Druskininkuose nauja koncertų erdvė -Tech Spa Terasa!

Ruošiamės sėjai – nuo ko pradėti, kokią žemę rinktis, daigyklą

Kaunas imasi netradicinio ženklinimo: žiemos pramogų erdvėse – svarbūs įspėjimai

Karolina
Kelioniuklubas.lt
  • Reklama
  • Kontaktai
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / automedia.lt / skaitome.lt / verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt /  motinyste.lt
Partneriai:  Automobilių nuoma / Bikko.lt

Input your search keywords and press Enter.