• Kontaktai
  • Reklama
Penktadienis, 16 balandžio, 2021
Kelioniuklubas.lt
  • Pradžia
  • Naujienos
    • Naujienos
    • Partnerių turinys
  • Patarimai
    • Patarimai
    • Kelionės
    • Laisvalaikis
    • Žvejyba
  • Video
  • Tiesiogiai
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
Kelioniuklubas.lt
  • Pradžia
  • Naujienos
    • Naujienos
    • Partnerių turinys
  • Patarimai
    • Patarimai
    • Kelionės
    • Laisvalaikis
    • Žvejyba
  • Video
  • Tiesiogiai
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
Kelioniuklubas.lt
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
NML_BeefCouncil100of145-1024x683

Kalorijų kiekis pagal patiekalo nuotrauką

Į pagalbą dietologams ir visiems, norintiems kontroliuoti savo racioną įsijungia mokslininkai – kuriama programinė įranga, kuri vien pagal patiekalo nuotrauką galės jums pasakyti verta ar ne šį maistą valgyti. Tokia yra idėja. O kokia realybė? Realybė dar atsilieka nuo šios idėjos, tačiau pirminiai algoritmai jau paruošti ir ištestuoti – nors rezultatai kol kas ne idealūs, tačiau virtuali pagalba renkantis maistą jau prieinama.

Kuriamos programinės įrangos pagrindinis tikslas – maksimaliai eliminuoti žmogiškąjį faktorių renkantis maisto patiekalus. Dabar daugelis griežtai besilaikančių dietos žmonių dažnai lankosi pas dietologus, kurie sudarinėja jiems tinkamų produktų sąrašus. Tačiau tai ne tik nelengvina, bet netgi sunkina gyvenimą. Tokie žmonės praktiškai neturi galimybės apsilankyti kavinėse ir restoranuose, nes tiesiog negali įvertinti kiek jų užsisakytame patiekale yra kalorijų ar atskirų sudedamųjų dalių – riebalų, cukraus ir pan. Jeigu tokia programa būtų sukurta, tuomet dietos besilaikantis lankytojas turetų tiesiog nufotografuoti atneštą patiekalą ir nusiųsti nuotrauką į kompiuterį arba internetą. Taigi, vietoj žmogaus-dietologo pilnai pakaktų fotografuojančio telefono ir nešiojamo kompiuterio. Situacija dar labiau supaprastėja, jei telefonas gali jungtis prie interneto – tuomet mobiliojo telefono ekrane iš karto išvysite nusiųstos patiekalo nuotraukos analizę – kalorijų kiekį ir net svarbiausias sudedamąsias dalis: riebalus, cukrų, baltymus, angliavandenius ir t.t

Tačiau visai tai kol kas tik projekto tikslas. Tokios programos kurimu užsiima Indianos valstijoje esančio Perdiu universiteto mokslininkai. Pagal kokius kriterijus programa nustato maisto sudėtį? Kadangi jokia cheminė analizė nedaroma, tenka pasikliauti tik vizualine apžiūra. Tam mokslininkai į talką pasikvietė maisto specialistus, kurie pagal patiekalo išvaizdą sugeba nusakyti jo sudėtį. Tačiau pasirodė, jog ir jie ne visada sugeba tiksliai įvertinti maisto kokybę. Tad nėra abejonių, jog ne visada tą geba padaryti ir pacientus konsultuojantys dietologai.

Todėl ši programa ir turės sumažinti žmogiškąjį faktorių iki minimumo. Jos kūrimą remia JAV Nacionalinis sveikatos institutas. Tikimasi, jog programinė įranga, nepavaldi žmogiškajam faktoriui, leis sumažinti klaidų kiekį įvertinant maisto kokybę. Visgi, kol kas pirmosios programos versijos šių klaidų daro dar daugiau.

Programą kuriantys mokslininkai pripažįsta, jog priešakyje dar labai daug darbo. Programa turėtų dirbti taip tiksliai, jog iš nuotraukos galėtų atskirti jaunienos mėsą nuo riebesnės kiaulienos. Be to dabartinės programos versijos niekaip nesusidoroja su vienodo tipo maistu – algoritmas labai dažnai supainioja vieną kavos puodelį su dviem arba vieną dešrelę su visu kilogramu.

Tikimasi, jog galutinė programos versija ne tik padės nustatyti maisto sudėtį, bet ir patars, kurie iš patiekale esančių produktų sveikesni, o kurie labiau kenkia sveikatai. Mokslininkai tikisi, jog ši programa padės daug daugiau, nei dabar dietologų sudarinėjamas sveikų produktų sarašas, vėliau papuolantis į įkyrias reklamas. Dabartinė situacija anot mokslininkų tapo kone tragiška dietomis besidomintiems statistiniams gyventojams – jie tiesiog nebesusigaudo, kokie produktai iš tikro yra sveiki, kurie ne ir kada kokį produktą vertėtų rinktis. O ši programa kiekvienam žmogui atskirai paaiškintų ar patiekalas, kurį jis ruošiasi sudoroti, yra sveikas ar ne.

Mintis ganėtinai graži ir net naudinga, bet… savimonės ir savarankiškumo tikrai neskatinanti. Įdomiausia, jog kuo daugiau mūsų gyvenime protingų technologijų, tuo mažiau mes patys būname protingais…

Kiti straipsniai

Ruošiamės sėjai - nuo ko pradėti kokią žemę rinktis daigyklą
Laisvalaikis

Ruošiamės sėjai – nuo ko pradėti, kokią žemę rinktis, daigyklą

Kasmet sodininkų darbai prasideda nuo planavimo ir trūkstamų priemonių įsigijimo dar nesibaigus žiemai. Pati sėja startuoja net sausio-vasario mėnesiais, tačiau tokiais atvejais dažniausiai persodinama į šildomus šiltnamius. Jei daržoves, tokias kaip pomidorai, agurkai, paprikos, cukinijos, moliūgai ir pan., planuojate...

Skaityti
Ispejamasis-zenklas_02-scaled-e1610712233811-990x557
Laisvalaikis

Kaunas imasi netradicinio ženklinimo: žiemos pramogų erdvėse – svarbūs įspėjimai

Skubančius džiaugtis žiemos pramogomis Kauno mieste ant snieguotų kalnų ir kalnelių šiomis dienomis pasitiks naujovė – įspėjamieji ženklai. Masiniu traukos objektu tapusiose žiemiškų pramogų erdvėse jie primins apie esminius karantino reikalavimus. Tokias lenteles numatyta įrengti 15 viešų vietų. „Pramogaukite...

Skaityti
VMS_1259
Laisvalaikis

Pašilaičiuose atnaujintas didžiausias riedutininkų parkas – sportuojančių lauks po karantino

Pašilaičiuose, Žemynos ir Medeinos gatvių sankirtoje, vos per porą mėnesių atnaujintas riedutininkų ir riedlentininkų parkas pramogaujančių ir sportuojančių lauks iškart po karantino. Šis aikštynas dydžiu prilygsta Baltojo tilto riedutininkų aikštelei, tik jos skiriasi ir savo danga – Pašilaičiuose rampos medinės. Pašilaičiuose...

Skaityti
Stikliu-14_I-vieta_a-2048x1366
Laisvalaikis

Pamatykite gražiausias Vilniaus vitrinas – skelbiami konkurso laimėtojai

Išrinktos gražiausios sostinę puošiančios vitrinos konkurse „Vilniaus kalėdinė vitrina 2020“. 25 konkurso dalyviai nuo pat gruodžio pradžios skaidrina tamsų žiemos laiką ir džiugina praeivius, įkvėpdami vilties greit sulaukti šviesesnių ir sveikesnių 2021-ųjų. Savivaldybės sudaryta konkurso komisija ir balsavusieji „Delfi“...

Skaityti
DSC_8240
Laisvalaikis

Vilnius juda: virtualios orientavimosi varžybos, išskirtinis bėgimas ir 100 km takas

Net ir karantino sąlygomis sostinės gyventojai kviečiami nepamiršti judėjimo gryname ore. Be pasivaikščiojimų, bėgimo ar važinėjimo dviračiais parkuose, miškuose, sostinės gatvėmis artimiausiu metu bus galima savarankiškai išbandyti ir virtualias varžybas – „Vilnius Rogaining 2020“ ir pirmą kartą organizuojamą „Zombie...

Skaityti
IMG_9177-1024x683-1
Laisvalaikis

Kviečiam į virtualią ekskursiją po Aukštutinę ir Žemutinę Vilniaus pilis

„Neakivaizdinio Vilniaus“ šventinių ekskursijų planai nukelti vėlesniam laikui, tačiau keliauti siūlome virtualiai. Balandžio 18 d. (šeštadienį) 12 val. kviečiame dalyvauti virtualioje ekskursijoje po Aukštutinę ir Žemutinę Vilniaus pilis, kuri tiesiogiai bus transliuojama „Neakivaizdinio Vilniaus“ „Facebook“ paskyroje. Nuo pat pradžių...

Skaityti
skrydis-oro-balionu-kaune-arba-birstone
Laisvalaikis

Skrydis oro balionu

Karšto oro baliono paruošimas skrydžiui paprastai užtrunka 20-30 minučių. Iš pradžių kupolas pripučiamas šalto oro ventiliatoriais. Kai kupolas pakankamai išsipučia, pilotas pradeda šildyti orą degikliais, oras įšyla ir pakelia kupolą nuo žemės. Kai sulipa keleiviai, pilotas prikaitina orą iki...

Skaityti
picnics-setup-4
Laisvalaikis

Galvokime, kokį maistą vartosime poilsiaudami

Vasarą padaugėja per maistą plintančių infekcijų, nes šių ligų sukėlėjai esant šiltam orui gali ilgai išgyventi aplinkoje, o patekę į maisto produktus - netgi daugintis. Kai kurios bakterijos gamina toksiną, kuris gali sukelti apsinuodijimą maistu. Didelę riziką susirgti turi...

Skaityti
cepelinai-su-varske
Laisvalaikis

Lietuvių valgiai

Tikriausiai kiekvienas lietuvis paklaustas apie lietuvišką virtuvę net nesuabejodamas atsakytų, kad mūsų virtuvės pagrindą sudaro bulviniai patiekalai. Iš dalies jie būtų teisūs. Bet nedaugelis susimąstytų, kad lietuviška virtuvę sudaro ne tik bulviniai,bet ir miltiniai, mėsos, gal šiek tiek mažiau...

Skaityti
alanadimou-chinadiner-highres-37
Laisvalaikis

Kinų virtuvė

Kinų virtuve apibendrintai vadinamos Kinijoje esančios Tolimųjų Rytų virtuvės, išskiriant jas nuo japoniškos, korėjietiškos ir vietnamietiškos. Iš tiesų tai yra keletas savarankiškų virtuvinių tradicijų, kurios su kitomis Rytų Azijos virtuvėmis dalijasi daug bendrų produktų, prieskonių, taip pat filosofija ir...

Skaityti
Naujas straipsnis
traditional-baked-lamb-dinner-84141-1

Mokslininkai išsiaiškino, kaip priversti žmones mažiau valgyti

Projektai:   verslo.tv   statybajums.lt   manosveikata.lt   automedia.lt   skaitome.lt

Partneriai:   Atostogų partneris     Bikko.lt

© 2008-2020 Kelioniuklubas.lt Visos teisės saugomos.

Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
  • Pradžia
  • Naujienos
  • Partnerio turinys
  • Patarimai
  • Laisvalaikis
  • Kelionės
  • Žvejyba
  • Video
  • Tiesiogiai